Μενού
Κεν ΜακΚάλουμ
Κεν ΜακΚάλουμ | Youtube
  • Α-
  • Α+

Ο γενικός διευθυντής της MI5 μίλησε για την ανησυχία που προκαλεί στην υπηρεσία ασφαλείας της Βρετανίας η σύγκρουση Ισραήλ - Χαμάς και οι βλέψεις του γειτονικού Ιράν, καθώς και για την πιθανότητα τρομοκρατικών χτυπημάτων στο εσωτερικό της χώρας.

Ο Κεν ΜακΚάλουμ, επικεφαλής της ΜΙ5 μίλησε χθες στο Sky News μετά από συνάντηση της συμμαχίας Five Eyes (Βρετανία, ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία) για το τρομοκρατικό επίπεδο κινδύνου ως απότοκο της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης:

«Το επίπεδο κινδύνου καθορίζεται από το Ανεξάρτητο Κέντρο Συντονισμένης Ανάλυσης της Τρομοκρατίας, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως "σημαντικό". Σε ελεύθερη μετάφραση αυτό σημαίνει πως μία επίθεση είναι πιθανή, αυτό είναι το επίπεδο στο οποίο βρισκόμαστε».

Η «ηχώ» του πολέμου

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα επιφέρει χτυπήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Κεν ΜακΚάλουμ απάντησε: «Δυστυχώς, στην πορεία της καριέρας μου παρατηρώ συχνά πως η «ηχώ» των τεκταινόμενων στη Μέση Ανατολή μπορεί να φτάσει στην Ευρώπη, στο Ηνωμένο Βασίλειο και ως εκ τούτου οι ομάδες μου είναι απόλυτα έτοιμες για το ενδεχόμενο η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή να προκαλέσει κάποιου είδους επίθεση». 

«Στην παρούσα φάση είμαστε έντονα επικεντρωμένοι στην πιθανότητα τέτοιων κινδύνων», δήλωσε ο γενικός διευθυντής ενώ πρόσθεσε για την συνεχή επαγρύπνηση των υπηρεσιών ασφαλείας: «Δεν θέλω να κάνω εικασίες, αλλά αν υπάρχουν στοιχεία που να καταδεικνύουν μία αύξηση κινδύνου τότε φυσικά αυτό θα προτείνουν οι αναλυτές μας».

Σχολιάζοντας την τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες, είπε: «Για μεγάλο μέρος της σταδιοδρομίας μου, η δουλειά μου ήταν να εντοπίζω έγκαιρα τρομοκρατικές συνωμοσίες, άρα ουσιαστικά πάντα βρίσκομαι σε εγρήγορση για τέτοιους κινδύνους. Αλλά πράγματι, τα συμβάντα των τελευταίων δύο εβδομάδων έχουν ακονίσει την αντίληψή μου».

Το «προφίλ» των τρομοκρατών

Μιλώντας για τις κύριες απειλές που αντιμετωπίζει η Βρετανία, ο κ. ΜακΚάλουμ δήλωσε: «Η ΜΙ5 έχει πολλά προβλήματα για να καταπιαστεί. Ο κύριος κίνδυνος παραμένει η απειλή τρομοκρατίας από ακραίους ισλαμιστές. Στη Μεγάλη Βρετανία πλέον το ένα τέταρτο του φόρτου μας σχετικά με την τρομοκρατία προέρχεται από ακροδεξιούς εξτρεμιστές, ενώ αντιμετωπίζουμε αυξημένη επιθετικότητα από τη Ρωσία, την Κίνα και το καθεστώς του Ιράν».

Για μία ιδεολογική - επιχειρησιακή συμβολή Χεζμπολάχ και Χαμάς που θα μπορούσε να εμπνεύσει περαιτέρω επιθέσεις, αντιπαρέθεσε: «Το αντίθετο. Σε σύγκριση με την αντιτρομοκρατική δουλειά που έκανα 20 χρόνια πριν, σήμερα είναι πιο σύνηθες οι δυνητικοί τρομοκράτες στην Αγγλία να μην έχουν άμεσους δεσμούς με συγκεκριμένες τρομοκρατικές οργανώσεις, ενώ συχνά δεν εκδηλώνουν καν καθορισμένες ιδεολογίες. Πολλές φορές απλά εμπνέονται από όσα βλέπουν στην τηλεόραση ή στο διαδίκτυο».

«Οπότε, αν και είναι πιθανό να υπάρξουν ιδεολογικές συμπλεύσεις μεταξύ των οργανώσεων αυτών, ο κίνδυνος για το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα εφορμάται απαραίτητα από αυτές», πρόσθεσε.

Κύρια προτεραιότητα το Ιράν

Σχετικά με απειλές προερχόμενες από το Ιράν, ο επικεφαλής της ΜΙ5 δήλωσε: «Το Ιράν συνιστά μια πηγή ολοένα αυξανόμενης ανησυχίας και στόχων για την ΜΙ5 τους τελευταίους 18 μήνες. Παραμένει μία από τις κύριες προτεραιότητές μας».

«Ξεκάθαρα, είναι πιθανό η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή να παρακινήσει το Ιράν να υιοθετήσει νέους τρόπους σκέψεις σχετικά με το τι θέλει να επιτύχει...ενώ ήδη παλεύουμε με ένα υπάρχον επίπεδο επιθετικότητας τη Βρετανία που υποδαυλίζεται από το Ιράν», κατέληξε.

Ο ίδιος ο ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Χαμενεΐ έχει εκφράσει ανοιχτά την υποστήριξή του για τους μαχητές της Χαμάς, έχοντας δηλώσει πως «Αν τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος συνεχίσουν, κανείς δε θα μπορεί να σταματήσει τις δυνάμεις της αντίστασης». 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA