Μενού
Πυροβολισμοί στις Βρυξέλλες
Αστυνομία στο Βέλγιο για τη σύλληψη του 45χρονου | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Νεότερα στοιχεία για το προφίλ του δράστη της επίθεσης στις Βρυξέλλες, ο οποίος φέρεται να έπεσε νεκρός σήμερα το πρωί (17/10) μετά από επιχείρηση των Αρχών, έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Υπενθυμίζεται πως από τους πυροβολισμούς στην πρωτεύουσα του Βελγίου, τις Βρυξέλλες, δολοφονήθηκαν δύο Σουηδοί τουρίστες, οι οποίοι είχαν πάει στην πόλη για να δουν τον αγώνα της ομάδας τους με το Βέλγιο στο πλαίσιο των προκριματικών του Euro 2024. Η «Le Soir», επικαλούμενη πληροφορίες από τις Αρχές, κάνει λόγο πως ο 45χρονος ήταν σεσημασμένος, καθώς είχε κατηγορηθεί για τράφικινγκ.

Πυροβολισμοί στις Βρυξέλλες: Ποιος ήταν ο δράστης

Όπως αναφέρεται, πρόκειται για τον Λασουέντ Αμπντεσλάμ, 45 ετών, τυνησιακής καταγωγής, κάτοικος Βρυξελλών, ο οποίος είχε υποβάλλει αίτηση ασύλου το 2019. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του ίδιου μέσου, η αίτηση απορρίφθηκε.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου, Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν, ανέφερε πως «ήταν γνωστός στην αστυνομία για εμπορία ανθρώπων, παράνομη διανομή ενώ έθετε σε κίνδυνο την κρατική ασφάλεια».

Ο ίδιος υπουργός έκανε λόγο πως ξένη αστυνομική υπηρεσία είχε ενημερώσει ήδη από το 2016 για το ριζοσπαστικό του προφίλ, καθώς και ότι ήταν πιθανό να πραγματοποιήσει επίθεση.

Για το ίδιο άτομο, παράλληλα, είχε γίνει καταγγελία πως είχε απειλήσει έναν άλλον άνδρα που διέμενε σε κέντρο φιλοξενίας στο Βέλγιο. Το άτομο, που δέχθηκε την επίθεση, είχε κάνει λόγο πως ο Λασουέντ Αμπντεσλάμ είχε το προφίλ ατόμου, το οποίο είχε πραγματοποιήσει τρομοκρατική επίθεση στην Τυνησία.

Ωστόσο, τα λεγόμενά του διαψεύστηκαν, καθώς ο 45χρονος που «έσπειρε» τον θάνατο στις Βρυξέλλες, είχε καταδικαστεί στη χώρα του για απλά εγκλήματα του κοινού δικαίου.

Σε συναγερμό το Βέλγιο

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του ΒελγίουΑλεξάντερ Ντε Κρόο, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. Δήλωσε δε πως είχε επικοινωνία με τον Σουηδό ομόλογό του, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι επετράπη στους φιλάθλους του ποδοσφαίρου που ήταν στο στάδιο King Baudouin να φύγουν μόνο αφού κρίθηκε πως ήταν ασφαλές.

Ο Ντε Κρόο τόνισε ότι την έρευνα διενεργεί η ομοσπονδιακή εισαγγελία, λόγω του πιθανού τρομοκρατικού κινήτρου. Το επίπεδο απειλής βρίσκεται στο «4» στις Βρυξέλλες – κάτι που σημαίνει αυξημένη αστυνομική παρουσία και επιπλέον προστασία σε ευαίσθητα σημεία που συνδέονται με τη Σουηδία.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου συνέστησε σθεναρά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Επαγρύπνηση απαιτείται και στην υπόλοιπη χώρα, όπου το επίπεδο συναγερμού βρίσκεται στο «3». Θα υπάρξουν επιπλέον έλεγχοι και τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν αργότερα σήμερα, διευκρίνισε.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA