Μενού
Ζακ Ντελόρ
Ζακ Ντελόρ | Ευρωπαϊκή Επιτροπή
  • Α-
  • Α+

Σήμερα, Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποτίσει φόρο τιμής στον Ζακ Ντελόρ σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της Επιτροπής στις Βρυξέλλες και η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά στις 18:00 ώρα Ελλάδας.

Η Πρόεδρος κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα διοργανώσει την τελετή προς τιμή του Ζακ Ντελόρ, πρώην Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 1985 έως το 1995, ο οποίος απεβίωσε στις 27 Δεκεμβρίου.

«Πέρα από την κληρονομιά του Ζακ Ντελόρ, πιστεύω ότι πρέπει να διατηρήσουμε ζωντανή τη φλόγα. Τη φλόγα της θέλησης, της φιλοδοξίας και του ρεαλισμού. Άλλωστε, η πορεία της Ευρώπης αναδιαμορφώνεται καθημερινά. Ο Ζακ Ντελόρ μάς δίδαξε πόσο σημαντικό είναι να προσαρμοζόμαστε στις νέες ανάγκες. Να δρούμε με φιλοδοξία και ρεαλισμό και να ανταποκρινόμαστε στις νέες προκλήσεις. Και να στηρίζουμε σταθερά το ευρωπαϊκό ιδεώδες» δήλωσε η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν.

Εκτός από την οικογένεια και τους πρώην συναδέλφους του Ζακ Ντελόρ, στην τελετή θα παρευρεθούν πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες που θα αποτίσουν φόρο τιμής στον πρώην Πρόεδρο. Μεταξύ των παρευρισκομένων αναμένεται να είναι οι: Κλάους Βέρνερ Γιοχάνις, Πρόεδρος της Ρουμανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα, Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Λιθουανίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μαρκ Ρούτε, Πρωθυπουργός των Κάτω Χωρών, Αντόνιο Κόστα, Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, Πρωθυπουργός της Κροατίας, Πέδρο Σάντσεθ, Πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μέτε Φρέντερικσεν, Πρωθυπουργός της Δανίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Ρόμπερτ Αμπέλα, Πρωθυπουργός της Μάλτας, Αλεξάντερ ντε Κρόο, Πρωθυπουργός του Βελγίου, Όλαφ Σόλτς, Ομοσπονδιακός Καγκελάριος της Γερμανίας, Λίο Βαράντκαρ, Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Κάγια Κάλας, Πρωθυπουργός της Εσθονίας, Νικολάι Ντένκοφ, Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Πέτερι Όρπο, Πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Λουκ Φρίντεν, Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, και Ντόναλντ Τουσκ, Πρωθυπουργός της Πολωνίας και πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στις 17:00 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης) η τελετή θα μεταδοθεί ζωντανά στο EbS

Ο Ζακ Ντελόρ (1925-2023) πραγματοποίησε το όραμά του για μια ενωμένη Ευρώπη. Ήταν ένθερμος υποστηρικτής της μεταπολεμικής ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και αρχιτέκτονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που γνωρίζουμε σήμερα. 

Διετέλεσε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τρεις θητείες, την περίοδο από τον Ιανουάριο του 1985 έως το τέλος του 1994, η οποία χαρακτηρίστηκε από βαθιά προσήλωση στην ελευθερία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη, αξίες που έχουν πλέον καθιερωθεί στην Ένωσή μας.

Ο Ζακ Ντελόρ πέθανε στις 27 Δεκεμβρίου 2023 σε ηλικία 98 ετών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA