Μενού
Ζακ Ντελόρ
Ζακ Ντελόρ | europarl.europa
  • Α-
  • Α+

Ο Ζακ Ντελόρ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 98 ετών.

Ο Γάλλος πολιτικός είχε διατελέσει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Tην είδηση του θανάτου του Ζακ Ντελόρ έκανε γνωστή η κόρη του, στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, λέγοντας ότι πέθανε στον ύπνο του στο σπίτι του στο Παρίσι.

Πρωτεργάτης του ευρώ

Υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες της ευρωπαϊκής νομισματικής ενοποίησης ενώ διετέλεσε πρόεδρος της Κομισιόν από το 1985 μέχρι το 1994.

Το 1974 εντάχθηκε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας ενώ υπήρξε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας από το 1981 έως το 1984 επί προεδρίας Φρανσουά Μιτεράν και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 1979 έως το 1981.

Ο Ζακ Ντελόρ ήταν επικεφαλής της λεγόμενης «Επιτροπής Ντελόρ» που πρότεινε την νομισματική ένωση για την δημιουργία του ευρώ, ενός νομίσματος που θα αντικαθιστούσε τα εθνικά νομίσματα, όπως και έγινε.

Ο Ντελόρ, ένθερμος υποστηρικτής της μεταπολεμικής ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, υπηρέτησε ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τρεις θητείες - περισσότερες από οποιονδήποτε άλλο κάτοχο του αξιώματος - από τον Ιανουάριο του 1985 έως τα τέλη του 1994.

Ήταν ο πολιτικός που προετοίμασε το έδαφος για την εισαγωγή μίας και μόνο αγοράς εντός της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, που πραγματοποιήθηκε την 1η Ιανουαρίου του 1993 και επέτρεψε την ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων, κεφαλαίου, αγαθών και υπηρεσιών εντός της Κοινότητας.

Στις αρχές του 1989, πρότεινε την νομισματική ένωση για τη δημιουργία του ευρώ, κάτι που πραγματοποιήθηκε με την Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992.

Στις Βρυξέλλες, ο Ντελόρ διαδραμάτισε τον ρόλο του αρχιτέκτονα στη διαμόρφωση των περιγραμμάτων της σύγχρονης Ευρώπης: εγκαθίδρυση της ενιαίας αγοράς, υπογραφή των συμφωνιών Σένγκεν, Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη, θέσπιση του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών Erasmus, μεταρρύθμιση της κοινής αγροτικής πολιτικής, έναρξη της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης που θα οδηγούσε στη δημιουργία του ευρώ.

Τον Μάρτιο του 2020, είχε καλέσει ξανά τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ να επιδείξουν περισσότερη αλληλεγγύη σε μια εποχή που αγωνίζονταν για την κοινή απάντηση στην πανδημία Covid-19.

Με τα think tank του ζητούσε μέχρι τέλους την ενίσχυση του ευρωπαϊκού φεντεραλισμού, απαιτώντας περισσότερη «τόλμη» την εποχή του Brexit και των επιθέσεων από «λαϊκιστές κάθε είδους».

Ήταν παντρεμένος με την Μαρί Λεφέιγ που πέθανε το 2020. Μαζί είχαν μία κόρη, την Μαρτίν Ομπρί και έναν γιο, τον Ζαν Πολ, ο οποίος πέθανε από λευχαιμία το 1982 σε ηλικία 29 ετών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA