Μενού
fotia_California
Φλεγόμενο σπίτι στην Καλιφόρνια | AP Photo/Etienne Laurent
  • Α-
  • Α+

Μείζον θέμα συζήτησης αποτελούν τα αίτια που προκάλεσαν τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια, που βύθισαν στο χάος και στην απόγνωση χιλιάδες νοικοκυριά που είδαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους να παραδίδονται στις φλόγες.

Στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, μίλησε ο Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κώστας Συνολάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι η ταχύτητα των ανέμων ήταν διπλάσια σε σχέση με το Μάτι και ότι ήταν 160 χλμ. την ώρα.

«Είναι ταχύτητες ανέμου τυφώνα ή μικρού κυκλώνα. Οι τυφώνες είναι στην ξηρά, οι κυκλώνες είναι στην θάλασσα. Οι κυκλώνες γενικά μπορεί να έχουν και μεγαλύτερες ταχύτητες στην θάλασσα, αλλά ένας τυφώνας μπορεί να φτάσει ταχύτητες 160 - 180 χιλιόμετρα.

Βέβαια εδώ πέρα δεν είχε, δεν είχαμε κυκλική κίνηση, είχαμε τους ανέμους που κατέβαιναν από τα βουνά προς τα κάτω, αλλά άλλαζαν κατεύθυνση. Και φυσικά όταν αρχίσει η φωτιά κάνει το δικό της μικροκλίμα και οι Diablo Winds γίνονται ακόμα λιγότερο προβλέψιμοι», εξήγησε ο καθηγητής και πρόσθεσε:

«Οι άνεμοι ήταν πάρα πάρα πολύ ισχυροί, δηλαδή με 160 χλμ/ώρα, με ανέμους που λέγονται Diablo Winds, αυτοί είναι οι Santa Ana, δηλαδή "διαβολικoί άνεμοι". Και λέγονται διαβολικοί γιατί κατεβαίνουν κάτω από τις χαράδρες και αλλάζουν κατευθύνσεις. Αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί».

Διαβάστε ακόμη: Γιατί οι φωτιές στο Λος Άντζελες επεκτάθηκαν τόσο γρήγορα, ενώ δεν είναι καν σε ισχύ η αντιπυρική περίοδος

Ερωτηθείς αν έχουμε δει τέτοιας ταχύτητας ανέμους στην Ελλάδα απάντησε: «τέτοιας ταχύτητας δεν γνωρίζω. Στο Μάτι οι άνεμοι ξέρω ότι φτάσανε μέχρι 80 χιλιόμετρα την ώρα, μερικοί λένε 100, αλλά τέλος πάντων αυτό ήταν ένα ακραίο φαινόμενο για την Ελλάδα.

Δεν ξέρουμε αν θα το δούμε μπροστά μας».

Συνολάκης: «Σπίτια χωρίς ανθεκτικότητα»

Συνεχίζοντας, ο κ. Συνολάκης είπε ότι ο άλλος παράγοντας που έπαιξε ρόλο ήταν ότι «τα σπίτια δεν είχαν ανθεκτικότητα».

Δηλαδή αυτό που είδαμε στη φωτιά στο Μάουι πριν ενάμιση χρόνο είναι ότι κάηκε μια ολόκληρη πόλη, η Λαχάινα και έμεινε ένα σπίτι μόνο. Υπάρχει μια καταπληκτική φωτογραφία που τα δείχνει όλα καμένα και ένα σπίτι ανέπαφο. Αυτό το σπίτι, παρόλο που ήτανε ξύλινο, είχε κτιστεί σύμφωνα με τους σύγχρονους κώδικες.

Δηλαδή τα σπίτια τα οποία είναι κτισμένα με σύγχρονους κώδικες και είναι ανθεκτικά στη φωτιά, αντέχουν πολύ περισσότερο από τα ξύλινα σπίτια […] απλώς σας λέω ότι η παγκόσμια εμπειρία είναι αυτή: ότι τα σπίτια από τη στιγμή που είναι περιτριγυρισμένα -και έχω πάει σε αρκετά από αυτά τα σπίτια στο Pacific Palisades έχουν σχεδόν τροπική βλάστηση η οποία είναι γύρω γύρω.

Έχετε δηλαδή πάρα πολλή βλάστηση, έχετε σπίτια τα οποία πολλά από αυτά δεν σημαίνει ότι επειδή είναι πανάκριβα, ότι είναι και ανθεκτικά. Μπορεί να έχουν πολύ περίεργες κατασκευές, ξύλινες εξέδρες, ξύλινες στέγες, μπορεί τα κεραμίδια τους να μην ανθεκτικά, υπάρχουν κεραμίδια τα οποία είναι πιο ανθεκτικά από τα άλλα. Αυτό είναι το άλλο κομμάτι.

Έχουμε επενδύσει σαν παγκόσμια κοινότητα πάρα πολύ και αυτό έχει συμβεί στην Αμερική και είμαι σίγουρος ότι θα εξετασθεί τον επόμενο καιρό πάρα πολύ στην πυρόσβεση. Έχοντας πάρα πολύ σύγχρονα μέσα, αεροπλάνα, πυροσβεστικά, αλλά δεν υπήρξε η αντίστοιχη επένδυση στο να γίνουν τα σπίτια ιδιαίτερα ανθεκτικά σε ακραία φαινόμενα.

Και επειδή τα φαινόμενα γίνονται πιο ακραία λόγω της κλιματικής αλλαγής, αυτό θα το βρούμε μπροστά μας».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA