Μενού
napoleon.jpg
Youtube Sony Pictures Entertainment
  • Α-
  • Α+

Η Πολωνία είναι μια χώρα που έχει περάσει από χίλια κύματα,καθώς είναι μια χώρα που έχει βρεθεί στο στόχαστρο τόσο της Δύσης όσο και της Ρωσίας. Τον 18ο αιώνα για άλλη μια φορά η χώρα βρέθηκε στη δίνη ενός πολέμου. Οι Πολωνοί είδαν το 1795 να διαμελίζονται τα εδάφη τους από τη Ρωσία, την Αυστρία και την Πρωσία. 

Την ίδια ώρα, στη Γαλλία η οποία αποτελούσε κατεξοχήν εχθρό των τριών αυτών χωρών, η Πολωνία ήταν ιδιαίτερα συμπαθής. Στο Παρίσι μόλις είχε ξεκινήσει η Γαλλική Επανάσταση και στους πρωταγωνιστές της ήταν οικεία τόσο η Πολωνία όσο και το ίδιο το πολωνικό σύνταγμα που ήταν ιδιαίτερα φιλελεύθερο για την εποχή. Παράλληλα, στο Παρίσι βρισκόταν και η πολωνική εξόριστη κυβέρνηση.

Για τον λόγο αυτό στην Βαρσοβία είχε δημιουργηθεί η αίσθηση πως η νέα Γαλλία θα ερχόταν για βοήθεια. Πολλοί Πολωνοί στρατιώτες, αξιωματικοί και εθελοντές μετανάστευσαν, ειδικά στα μέρη της υπό γαλλικής κυριαρχίας Ιταλίας ή υπηρετώντας ως εξαρτημένα κράτη ή αδελφές δημοκρατίες.

Τελικά, ο Οργανισμός πέτυχε να πείσει τη γαλλική κυβέρνηση να οργανώσει μια πολωνική στρατιωτική μονάδα. Καθώς το γαλλικό σύνταγμα δεν επέτρεπε την απασχόληση ξένων στρατευμάτων στο γαλλικό έδαφος, οι Γάλλοι αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τους Πολωνούς για να ενισχύσουν τους συμμάχους τους στην Ιταλία, τη Δημοκρατία της Σισαλπίνης.

Κύριος πρωταγωνιστής ήταν ο Γιαν Ντομπρόφσκι, πρώην υψηλόβαθμος αξιωματικός του στρατού της Πολωνίας. Ο Ντομπρόφσκι φτάνει στο Παρίσι το 1796 και στη συνέχεια συναντιέται με τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Από την πλευρά του ο Γάλλος ηγέτης είδε την ευκαιρία αφού στο πρόσωπο των Πολωνών είχε έναν επιπλέον σύμμαχο γεμάτο μίσος για την Πρωσία και τη Ρωσία, τους βασικούς αντιπάλους της Γαλλίας εκείνης της εποχής. 

Για τον λόγο αυτό, ο Μέγας Ναπολέων είπε ναι στο αίτημα του Ντομπρόφσκι για βοήθεια στην απελευθέρωση της Πολωνίας. Ο Ντομπρόφσκι εξουσιοδοτήθηκε να δημιουργήσει τις Πολωνικές Λεγεώνες, οι οποίες θα ήταν μέρος του στρατού της νεοσύστατης Δημοκρατίας της Λομβαρδίας.

Με την υποστήριξη λοιπόν του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, δημιουργήθηκαν πολωνικές στρατιωτικές μονάδες, που έφεραν πολωνικούς στρατιωτικούς βαθμούς και διοικούνταν από Πολωνούς αξιωματικούς. Έγιναν γνωστές ως «Πολωνικές Λεγεώνες», ένας εξόριστος πολωνικός στρατός, υπό γαλλική διοίκηση.

Οι εκτιμήσεις για τη δύναμη των Πολωνικών Λεγεώνων ποικίλλουν επίσης και πιστεύεται ότι μεταξύ 20.000 και 30.000 ανδρών υπηρέτησαν στις τάξεις τους ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της ύπαρξής τους.

Οι Πολωνικές Λεγεώνες που υπηρέτησαν στο πλευρό του Γαλλικού Στρατού κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων Πολέμων γνώρισαν μάχες στις περισσότερες εκστρατείες του Ναπολέοντα, από τις Δυτικές Ινδίες, μέσω της Ιταλίας και της Αιγύπτου.

Οι Πολωνικές Λεγεώνες θα συνέχιζαν να πολεμάνε δίπλα στους Γάλλους σε πολλές εκστρατείες, με αποκορύφωμα την καταστροφική εισβολή στη Ρωσία το 1812, η οποία σηματοδότησε το τέλος της Ναπολεόντειας αυτοκρατορίας.

polish legion

Παρά την καταστροφή τους, οι Λεγεώνες έγιναν θρυλικές στην Πολωνία, βοηθώντας στη διάδοση των πολιτικών και δημοκρατικών ιδεωδών της Γαλλικής Επανάστασης σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ παρότι υπήρξαν αρκετοί επικριτές για τις προθέσεις του Ναπολέοντα, ο ίδιος θεωρείται στην Πολωνία ήρωας και απελευθερωτής. Τέλος, οι Λεγεώνες του Ντομπρόφσκι αποτελούν πηγή για τον ύμνο της Πολωνίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA