Μενού
afises gallia ekloges
Προεκλογικές αφίσες στη Γαλλία. | AP Photo/Michel Euler
  • Α-
  • Α+

Θολό παραμένει το τοπίο στο πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας με φόντο την «επόμενη μέρα» μετά τις βουλευτικές εκλογές και τον διορισμό νέου πρωθυπουργού στη χώρα.

Στην ακροδεξιά, ο Ζορντάν Μπαρντελά δήλωσε ότι για να γίνει πρωθυπουργός θα πρέπει το κόμμα του όχι μόνο να πάρει την πρώτη θέση αλλά και να έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Στον χώρο της αριστεράς, υπάρχει διάσταση απόψεων ως προς την επιλογής του νέου πρωθυπουργού, σε περίπτωση νίκης του Λαϊκού Μετώπου.

Η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν προβάλλει την άποψη ότι ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να προέλθει από τους κόλπους της μεγαλύτερης σε κοινοβουλευτική δύναμη συνιστώσας του Λαϊκού Μετώπου.

Γαλλία: Το μήνυμα των Σοσιαλιστών

Οι Σοσιαλιστές, από τη μεριά τους, διαμηνύουν ότι θα πρέπει να γίνει ψηφοφορία στην ολομέλεια της κοινοβουλευτικής ομάδας του Λαϊκού Μετώπου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Γαλλία ο πρωθυπουργός διορίζεται από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος είθισται να λαμβάνει υπόψη του τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς.

Με αυτόν τον τρόπο περιορίζεται αισθητά το ενδεχόμενο να υπερψηφιστεί πρόταση μομφής σε βάρος του πρωθυπουργού από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του Σώματος.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA