Μενού
gaza
Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν την Χαν Γιουνίς στη Γάζα | AP Photo/Fatima Shbair
  • Α-
  • Α+

Παρά τις ελπίδες ότι το Ισραήλ και η Χαμάς θα κηρύξουν νέα ανακωχή στις διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση του Κατάρ και των ΗΠΑ, η ανησυχία εντείνεται για 2,2 εκατομμύρια Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

Η πολιορκημένη περιοχή, μεγάλος μέρος της οποίας έχει μετατραπεί σε συντρίμμια, παραμένει βυθισμένη σε μείζονα ανθρωπιστική κρίση και η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού απειλείται να λιμοκτονήσει, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Οι ΗΠΑ και το Κατάρ, που μαζί με την Αίγυπτο μεσολαβούν ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, λένε πως ελπίζουν να κηρυχθεί νέα ανακωχή προτού αρχίσει ο μήνας του ραμαζανιού, περί τη 10η ή την 11η Μαρτίου, που θα επιτρέψει την απελευθέρωση μέρους τουλάχιστον των περίπου 100 ομήρων που συνεχίζουν να κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χαμά συζητείται ανακωχή έξι εβδομάδων, ανταλλαγή ισραηλινών ομήρων με παλαιστίνιους φυλακισμένους στο Ισραήλ, με αναλογία 1:10, καθώς και η είσοδος μεγαλύτερων ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα,

Γάζα: Μακελειό μετά την 7η Οκτωβρίου

Ο πόλεμος ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, όταν ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς προχώρησε σε έφοδο άνευ προηγουμένου με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας στο νότιο Ισραήλ, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1.160 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ ορκίστηκε να «εξαλείψει» τη Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, την οποία χαρακτηρίζει, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ, «τρομοκρατική» οργάνωση.

Στους βομβαρδισμούς και στις χερσαίες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στον παλαιστινιακό θύλακο έχουν χάσει τη ζωή τους 29.878 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τον χθεσινό απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Κατά την ίδια πηγή, τουλάχιστον 91 άνθρωποι σκοτώθηκαν στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια της νύχτας σε διάφορους τομείς της Λωρίδας της Γάζας.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA