Μενού
rinokeros.jpg
Λευκοί ρινόκεροι. | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Έγκυος με τεχνητή γονιμοποίηση κατέστη ένας θηλυκός νότιος λευκός ρινόκερος.

Γερμανοί επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να συμβεί κάτι τέτοιο και έκαναν, όπως ισχυρίζονται, σημαντικό βήμα στην προσπάθεια να σώσουν τους «συγγενείς» της βόρειους λευκούς ρινόκερους, από τους οποίους δεν έχουν απομείνει στον κόσμο παρά μόνο δύο ηλικιωμένες θηλυκές.

«Πετύχαμε κάτι που το θεωρούσαμε αδύνατον», είπε ο επικεφαλής του προγράμματος, ο Τόμας Χίλντεμπραντ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο.

Η γονιμοποίηση του θηλυκού νότιου λευκού ρινόκερου με ένα έμβρυο του είδους της συνιστά μια «σημαντική πρόοδο» στην πορεία για τη διάσωση των βόρειων λευκών ρινόκερων που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, είπε ο Χίλντεμπραντ.

Το επόμενο βήμα του προγράμματος της επιστημονικής ομάδας BioRescue, που στηρίζεται από το υπουργείο Έρευνας της Γερμανίας, θα είναι η γονιμοποίηση μιας νότιας λευκής ρινοκερίνας με ένα έμβρυο βόρειου λευκού ρινόκερου.

Σπάνιος ρινόκερος

Οι δύο τελευταίες θηλυκές τους υποείδους των βόρειων λευκών ρινόκερων, η Νατζίν και η κόρη της, η Φατού, είναι πλέον πολύ ηλικιωμένες και αδυνατούν να φέρουν εις πέρας μια εγκυμοσύνη.

Ο τελευταίος αρσενικός του είδους, ο Σουδάν, πέθανε το 2018 στον δρυμό Ολ Πετζέτα της Κένυας. Η Νατζίν και η Φατού ζουν στον ίδιο δρυμό και φυλάσσονται σε 24ωρη βάση, καθώς στη φύση θα κινδύνευαν από τους λαθροθήρες.

Ο στόχος για τους ρινόκερους

Η ομάδα του Τόμας Χίλντεμπραντ έχει θέσει ως στόχο να γεννηθούν βόρειοι λευκοί ρινόκεροι, με ωάρια που θα γονιμοποιηθούν από κατεψυγμένο σπέρμα, μέσα στα επόμενα δυόμισι χρόνια.

Η μέθοδος που ακολουθεί η ομάδα ίσως βοηθήσει στην επιβίωση και άλλων απειλούμενων ειδών, όπως του ρινόκερου της Σουμάτρας, ενός υποείδους της νοτιοανατολικής Ασίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA