Μενού
okeanoi
x.com
  • Α-
  • Α+

Το Cape Horn, το νοτιότερο ακρωτήριο του αρχιπελάγους της Γης του Πυρός, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την ιστιοπλοΐα καθώς η πλεύση γύρω από αυτό θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη. Τα νερά γύρω από το ακρωτήριο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, των μεγάλων κυμάτων, των ισχυρών ρευμάτων και των παγόβουνων, τα οποία είχαν καταστήσει την περιοχή διαβόητη ως νεκροταφείο ναυτικών.

Παράλληλα, όμως, προσφέρει και ένα ιδιαίτερο θέαμα που έχει καταφέρει να γίνει viral στα social media. Σε εκείνο το σημείο συναντιούνται ο Ειρηνικός με τον Ατλαντικό Ωκεανό, δίνοντας όμως την εντύπωση πως πρόκειται για δύο... διαφορετικές θάλασσες. Από τη μία πλευρά ο ένας ωκεανός με βαθύ μπλε, και από την άλλη τα νερά καφέ, να παλεύουν ώστε να αναμειχθούν.

Στην πραγματικότητα κάποια στιγμή οι δύο ωκεανοί θα ενωθούν, άλλωστε η θάλασσα είναι μία και κοινή, ωστόσο υπάρχει εξήγηση για ποιο λόγο δημιουργείται αυτό το φαινόμενο.

Όταν οι ωκεανοί συναντιούνται

Η ανάμειξη τους δεν είναι άμεση ή ομοιόμορφη λόγω παραγόντων όπως τα ωκεάνια ρεύματα, οι διαφορές θερμοκρασίας, οι διαφορές αλατότητας αλλά και τα γεωγραφικά εμπόδια που συναντούν.

Ο Ατλαντικός Ωκεανός είναι θερμότερος και λιγότερο αλμυρός από τον Ειρηνικό, γεγονός που τον καθιστά λιγότερο πυκνό. Ο Ειρηνικός Ωκεανός, από την άλλη, είναι πιο δροσερός και πιο αλμυρός, καθιστώντας τον πιο πυκνό. Αυτή η διαφορά πυκνότητας μπορεί να δημιουργήσει ένα εμπόδιο που επιβραδύνει τη διαδικασία ανάμειξης.

Ένας άλλος παράγοντας είναι τα ωκεάνια ρεύματα. Το Ρεύμα του Κόλπου, για παράδειγμα, μεταφέρει ζεστό νερό από τον Κόλπο του Μεξικού στον Ατλαντικό Ωκεανό, ενώ το ρεύμα της Καλιφόρνια φέρνει κρύο νερό από την Αρκτική στον Ειρηνικό Ωκεανό. Αυτά τα ρεύματα μπορούν να δημιουργήσουν ένα φυσικό φράγμα που εμποδίζει την εύκολη ανάμειξη των δύο ωκεανών.

Εκτός από αυτούς τους παράγοντες, το σχήμα των ηπείρων και των ωκεανικών λεκανών μπορεί επίσης να επηρεάσει την ανάμειξη των δύο ωκεανών. Η στενότητα της διώρυγας του Παναμά, για παράδειγμα, περιορίζει τη ροή του νερού μεταξύ των δύο ωκεανών, ενώ τα βαθιά ωκεάνια ορύγματα στον Ειρηνικό μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη διαδικασία ανάμειξης.

Ουσιαστικά ενώ ο Ατλαντικός και ο Ειρηνικός Ωκεανός αναμιγνύονται, η διαδικασία είναι πολύπλοκη και επηρεάζεται από μια σειρά παραγόντων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA