Οι ρωσικές δυνάμεις μάχονται με τα ουκρανικά στρατεύματα για τρίτη διαδοχική ημέρα στην ευρύτερη περιοχή του Κουρσκ.
Είχε προηγηθεί η εισβολή των Ουκρανών στρατιωτών, που πέρασαν τα σύνορα με τη Ρωσία, σε μια τολμηρή επίθεση, όπως τη χαρακτήρισε το πρακτορείο Reuters, στη μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη του κόσμου.
Μάλιστα, η Μόσχα αναγκάστηκε, λόγω της κατάστασης να ζητήσει τη συνδρομή των εφέδρων για την αναχαίτιση των Ουκρανών.
Σε μια από τις μεγαλύτερες ουκρανικές επιθέσεις στη Ρωσία, περίπου 1.000 Ουκρανοί στρατιώτες εισέβαλαν στα ρωσικά σύνορα τις πρώτες πρωινές ώρες της 6ης Αυγούστου με άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα.
Την ίδια ώρα, ουκρανικά σμήνη drones επιτηρούσαν τον εναέριο χώρο και το πυροβολικό παρείχε κάλυψη, σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους.
Σφοδρές μάχες αναφέρθηκαν κοντά στην πόλη Σούτζα, όπου ρωσικό φυσικό αέριο ρέει στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα να προκληθούν ανησυχίες για μια ξαφνική διακοπή προς την Ευρώπη.
Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η διαδρομή διέλευσης φυσικού αερίου εξακολουθεί να λειτουργεί.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε την ουκρανική επίθεση ως «μείζονα πρόκληση» και ο εν ενεργεία κυβερνήτης του Κουρσκ, Αλεξέι Σμιρνόφ, τόνισε ότι χιλιάδες κάτοικοι έχουν εκκενώσει την περιοχή.
Εισβολή στη Ρωσία: Η θέση του Λευκού Οίκο
Ο Λευκός Οίκος είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της Ουκρανίας, δεν είχε λάβει γνώση της επίθεσης και θα ζητήσει περισσότερες λεπτομέρειες από το Κίεβο.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε την Πέμπτη ότι ο στρατός και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) σταμάτησαν την ουκρανική προέλαση και μάχονταν με ουκρανικές μονάδες στην περιοχή του Κουρσκ.
«Μονάδες της βόρειας ομάδας δυνάμεων, μαζί με το FSB της Ρωσίας, συνεχίζουν να καταστρέφουν σχηματισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στις περιοχές Σουτζένσκι και Κορενέφσκι της περιοχής Κουρσκ, ακριβώς δίπλα στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα», ανέφερε το υπουργείο.
Ο ουκρανικός στρατός τηρεί σιγή ιχθύος, ενώ ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επαίνεσε τον ουκρανικό στρατό την Πέμπτη για την ικανότητά του «να αιφνιδιάζει» και να επιτύχει αποτελέσματα. Πάντως, ο ίδιοςεν αναφέρθηκε ξεκάθαρα στο Κουρσκ.
Ορισμένοι Ρώσοι μπλόγκερ τόνισαν ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας πιέζουν προς τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής του Κουρσκ, ο οποίος βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετραβορειοανατολικά της Σούτζα.
Οι αναφορές στη Ρωσία για την επίθεση
Ο Γιούρι Ποντολιάκα, ένας δημοφιλής Ουκρανικής καταγωγής, φιλορώσος στρατιωτικός blogger, είπε ότι υπήρξαν σφοδρές μάχες περίπου 30 χιλιόμετρα από τον πυρηνικό σταθμό της σοβιετικής εποχής, ο οποίος τροφοδοτεί με ισχύ μια μεγάλη περιοχή της νότιας Ρωσίας.
Οι μάχες γύρω από τη Σούτζα έρχονται σε μια κρίσιμη καμπή της σύγκρουσης, του μεγαλύτερου χερσαίου πολέμου στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το Κίεβο ανησυχεί ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ θα μπορούσε να αποδυναμωθεί αν ο Ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Ο Τραμπ έχει πει ότι θα τερματίσει τον πόλεμο και τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία επιθυμούν να αποκτήσουν την ισχυρότερη δυνατή διαπραγματευτική θέση στο πεδίο της μάχης.
Η Ουκρανία θέλει να καθηλώσει τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες ελέγχουν το 18% του εδάφους της.
Ρωσία: Η ανάλυση του Μεντβέντεφ
Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ είπε ότι η ουκρανική επίθεση ήταν μια προσπάθεια να αναγκαστεί η Ρωσία να εκτρέψει δυνάμεις από το μέτωπο και να δείξει στη Δύση ότι το Κίεβο μπορεί ακόμα να πολεμήσει.
Ως αποτέλεσμα της επίθεσης στο Κουρσκ, είπε ο Μεντβέντεφ, η Ρωσία θα πρέπει να επεκτείνει τους πολεμικούς της στόχους ώστε να περιλάβει την κατάληψη ολόκληρης της Ουκρανίας.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.