Μενού
Κηδεία μαχητών της Χεζμπολάχ
Κηδεία μαχητών της Χεζμπολάχ | AP Photos
  • Α-
  • Α+

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή δυναμιτίστηκε ακόμα περισσότερο την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο Λίβανος χτυπήθηκε από σειρά κυβερνοεπιθέσεων του ισραηλινού στρατού, που προκάλεσαν εκρήξεις σε συσκευές τηλεπικοινωνίας.

Με πάνω από 500 Λιβανέζους, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, να έχουν χάσει τη ζωή τους από το περιστατικό και τα μετέπειτα αεροπορικά χτυπήματα του σιωνιστικού ψευδοκράτους, ο IDF ισχυρίζεται πως οι επιθέσεις έχουν ως στόχο στελέχη της Χεζμπολάχ.

Η πρόσφατη έκρηξη βίας ήταν ένα καζάνι που έβραζε επί χρόνια, με εντάσεις και συχνές ανταλλαγές πυρών στα λιβανοϊσραηλινά σύνορα, σύμφωνα και με το Al Jazeera.

Λίβανος: Οι τελευταίες εχθροπραξίες 

Στις 23 Σεπτεμβρίου, το Ισραήλ ξεκίνησε τη δολοφονική επιχείρηση Northern Arrows (Επιχείρηση Βέλη του Βορρά) κατά της Χεζμπολάχ έπειτα από τις διασυνοριακές συγκρούσεις, με χιλιάδες Λιβανέζους να εγκαταλείπουν προς την ενδοχώρα και τη Συρία.

Το Ισραήλ δηλώνει ότι ο στρατιωτικός στόχος είναι η διασφάλιση της επιστροφής των αποίκων του βορείου Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ θέτει ως απαράβατο όρο για τερματισμό της σύγκρουσης, την κατάπαυση πυρός μεταξύ σιωνιστών και Παλαιστίνης

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί κλιμακώθηκαν, με το σφυροκόπημα περιοχών του νοτίου Λιβάνου και της κοιλάδας Μπεκάα, αλλά και στόχων στις νότιες συνοικίες της Βηρυτού, φθάνοντας για πρώτη φορά μέχρι τον χριστιανικό τομέα της λιβανικής πρωτεύουσας Κεσερουάν, προκαλώντας εκατοντάδες νεκρούς.

Η κλιμάκωση είχε ξεκινήσει βέβαια πολύ νωρίτερα όταν τον Οκτώβριο του 2023, μετά την ξαφνική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, η σιιτική Χεζμπολάχ εξαπέλυσε μπαράζ ρουκετών στα βόρεια ισραηλινά σύνορα, για να υποστηρίξει την επαναστατική προσπάθεια.

Οι ανταλλαγές συνεχίστηκαν με στοχευμένα χτυπήματα του Ισραήλ, στα οποία δολοφονήθηκαν σειρά από ανώτερα στελέχη Χεζμπολάχ και της Χαμάς.

Δεκαετίες αιματοχυσίας του Ισραήλ

Δεν είναι το πρώτο και κατά τα φαινόμενα ούτε το τελευταίο αιματοκύλισμα που διαπράττει το Ισραήλ κατά αμάχων στο γειτονικό κράτος.

Στον περιβόητο πόλεμο του Ιουλίου του 2006, αφού τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες έπεσαν νεκροί από πυρά της Χεζμπολάχ, ξέσπασε σύγκρουση που κράτησε 34 ημέρες.

Περίπου 1.200 Λιβανέζοι έχασαν τη ζωή τους και 4.400 τραυματίστηκαν, κυρίως άμαχοι. Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ υπέφερε μόλις 158 νεκρούς, οι περισσότεροι στρατιώτες.

Ένα σημαντικό σημείο καμπής στη Λιβανοϊσραηλινή σύγκρουση ήταν η στροφή της χιλιετίας, όταν το 2000, το Ισραήλ αναγκάστηκε να αποσύρει τις δυνάμεις κατοχής του από τον νότιο Λίβανο, μετά από χρόνιο σφυροκόπημα της Χεζμπολάχ.

Το σιωνιστικό μόρφωμα έχει «βαφτίσει» και άλλες φονικές επιθέσεις ενάντια στον Λιβανικό λαό, με τις πλέον επώνυμες την επιχείρηση Grapes of Wrath (200 νεκροί), και την επιχείρηση Accountability (118 νεκροί).

Μέσα στη δεκαετία του 1980, ο Λίβανος αρχίζει να οδηγεί σε οπισθοχώρηση το Ισραήλ, που είχε επελάσει μέχρι το κέντρο της χώρας.

Φυσικά, όπως και κάθε σύρραξη κατά του Ισραήλ, μπορεί να ιχνηλατηθεί πίσω στο 1948, με τη γενοκτονική ίδρυση του σιωνιστικού κράτους στα εδάφη της Παλαιστίνης.

Η Νάκμπα (Καταστροφή), έστειλε ένα κύμα πάνω από 100.000 εκτοπισμένων Παλαιστίνιων προσφύγων στον Λίβανο, που τους παρείχε καταφύγιο. Ακολούθησαν μήνες εχθροπραξιών με το Ισραήλ μέχρι την εκεχειρία του 1949, από όταν η σύγκρουση συνεχίστηκε με ευκαιριακά χτυπήματα για χρόνια.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA