Μενού
Πυρηνικό εργοστάσιο
Πυρηνικό εργοστάσιο | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Διαρροή στο Σέλαφιλντ, «το πιο επικίνδυνο πυρηνικό εργοστάσιο της Βρετανίας και της Ευρώπης», καταγγέλλει ο Guardian, καθώς σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, υπάρχει πρόβλημα σε ένα τεράστιο σιλό ραδιενεργών αποβλήτων που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τους πολίτες και από τις δύο πλευρές της Μάγχης.

«Οι ανησυχίες για την ασφάλεια στο ετοιμόρροπο κτίριο, καθώς και οι ρωγμές σε μια δεξαμενή τοξικής λάσπης, έχουν προκαλέσει διπλωματικές εντάσεις με χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Νορβηγία και η Ιρλανδία, οι οποίες φοβούνται ότι το Σέλαφιντ δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα», σύμφωνα με το βρετανικό έντυπο.

Η διαρροή ραδιενεργού υγρού από ένα ετοιμόρροπο κτίριο στο εργοτάξιο της Κάμπρια, γνωστό ως Magnox swarf storage Silo (MSSS) είναι πιθανό να συνεχιστεί μέχρι το 2050, κατά τις ίδιες πηγές. Αυτό θα μπορούσε να έχει «δυνητικά σημαντικές συνέπειες» εάν συνεχιστεί, με κίνδυνο να μολυνθούν τα υπόγεια ύδατα, σύμφωνα με επίσημο έγγραφο.

Ρωγμές στο πυρηνικό εργοστάσιο

Ο Guardian αναφέρει επίσης ότι ρωγμές έχουν δημιουργηθεί και στο σκυρόδεμα και την άσφαλτο που καλύπτουν την τεράστια λίμνη που περιέχει πυρηνική λάσπη δεκαετιών, μέρος ενός καταλόγου προβλημάτων ασφαλείας στην περιοχή.

Οι ανησυχίες αυτές αναδείχθηκαν στο πλαίσιο των πυρηνικών διαρροών, μιας ετήσιας έρευνας του Guardian σχετικά με προβλήματα που εκτείνονται από την παραβίαση του κυβερνοχώρου, τη ραδιενεργό μόλυνση και την τοξική εργασιακή κουλτούρα στην τεράστια πυρηνική χωματερή.

Ένα έγγραφο που στάλθηκε στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Σέλαφιλντ τον Νοέμβριο του 2022 και το οποίο είδε ο Guardian, εξέφρασε εκτεταμένες ανησυχίες για την υποβάθμιση της ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή, προειδοποιώντας για τον «σωρευτικό κίνδυνο» από παραλείψεις που κυμαίνονται από την πυρηνική ασφάλεια έως τον αμίαντο και τα πρότυπα πυρασφάλειας.

Το Σέλαφιλντ, χώρος 6 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην ακτή της Κάμπρια, όπου απασχολούνται 11.000 άτομα, αποθηκεύει και επεξεργάζεται πυρηνικά απόβλητα από οπλικά προγράμματα και παραγωγή πυρηνικής ενέργειας και είναι η μεγαλύτερη εγκατάσταση στην Ευρώπη.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA