Μετά από 47 χρόνια δράσης και αγώνα για τη δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στην ανατολική Τουρκία, ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ζήτησε από τα μέλη της οργάνωσης να «κατεβάσουν» τα όπλα.
Υπενθυμίζεται πως τις προηγούμενες ημέρες, παρέμβαση του εθνικιστή και στενού συνεργάτη του Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, είχε «στρώσει» το έδαφος για συνομιλίες με τον Οτσαλάν για τη διασφάλιση κάποιων εγγυήσεων.
«Κάνω έκκληση για την κατάθεση των όπλων και αναλαμβάνω την ιστορική ευθύνη αυτής της έκκλησης» ανέφερε ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν σε επιστολή που διαβάστηκε από πολιτικούς συμμάχους στην Κωνσταντινούπολη. «Όλες οι ομάδες πρέπει να καταθέσουν τα όπλα τους και το PKK πρέπει να διαλυθεί» κατέληξε φειδωλά.
Γιατί έγινε τώρα η ανακοίνωση Οτσαλάν
«Ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK έχει δεχθεί τρεις επισκέψεις από μέλη του φιλοκουρδικού κόμματος Λαϊκή Ισότητα και Δημοκρατία (DEM) μετά την επαφή που δρομολόγησε η τουρκική κυβέρνηση το περασμένο φθινόπωρο» γράφει στην ανάλυσή του ο Guardian.
Ο συμπρόεδρος του DEM Tuncer Bakırhan δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι το μήνυμα του Οτσαλάν θα είναι «ένας οδικός χάρτης για τη δημοκρατική επίλυση του κουρδικού προβλήματος, μεταφέροντάς το από μια αρένα βίας σε μια αρένα πολιτικής, δικαίου και δημοκρατίας».
Πιστεύεται ευρέως ότι ο Ερντογάν επιδιώκει την επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας με το PKK επειδή είναι δημοφιλής στους ψηφοφόρους του. Συνδέεται με τις γεωπολιτικές εντάσεις που προκαλούνται από τον πόλεμο στη Γάζα, την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ της Συρίας και την αυξανόμενη εχθρότητα μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν.

Πώς θα επηρεάσει Συρία, Τουρκία, Κούρδους η ανακοίνωση Οτσαλάν
Η τελευταία ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης Ερντογάν και του PKK, το 2013, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά οι εχθροπραξίες ξεκίνησαν εκ νέου δύο χρόνια αργότερα.
Ένα σημαντικό ερώτημα που παραμένει είναι πώς θα γίνει δεκτό το μήνυμα του Οτσαλάν από τους ηγέτες των στρατιωτικών πτερύγων του PKK, που εδρεύουν κυρίως στα βουνά του βόρειου Ιράκ. Η περιοχή βομβαρδίζεται έντονα από την τουρκική αεροπορία εδώ και αρκετά χρόνια.
Στη Συρία, ένα παρακλάδι του PKK, γνωστό ως YPG ή Μονάδες Προστασίας του Λαού, αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF). Ελέγχει το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας και πολεμά εδώ και χρόνια εναντίον του τουρκικού στρατού και των υποστηριζόμενων από την Τουρκία συριακών πολιτοφυλακών, καθώς και του Isis.
Εάν το PKK καταθέσει τα όπλα, μια συμφωνία μεταξύ της αυτόνομης διοίκησης υπό κουρδική ηγεσία και της νέας προσωρινής συριακής κυβέρνησης που υποστηρίζεται από την Τουρκία θα είναι ευκολότερη.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.