Μενού
Μπενιαμίν Νετανιάχου
Μπενιαμίν Νετανιάχου | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Ένα φλογερό τίτλο χρησιμοποίησε χθες (10/10) η έγκυρη εφημερίδα Haaretz σε άρθρο της, καλώντας τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να παραιτηθεί, ενώ άλλος αρθρογράφος του ειδησεογραφικού site βλέπει στη συμπεριφορά του πρωθυπουργού του Ισραήλ έναν αρχηγό συμμορίας και όχι ηγέτη κράτους.

«Δεφθαρμένος πολιτικός, εγκληματίας, δικαστικός πραξικοπηματίας» είαι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς προς κόλλησε η Haaretz στον Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με το Naftemporki TV, τον οποίο θεωρούν επικίνδυνο για το εβραϊκό κράτος τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

«Νετανιάχου παραιτήσου»

Ο αρθρογράφγος της Haaretz, Νεχεμάϊα Στράσλερ κάνει τον απολογισμό της καταστροφικής σύγκρουσης των τελευταίων ημερών: «Η ξαφνική επίθεση της Χαμάς είναι η χειρότερη αποτυχία στην ιστορία της χώρας».

Ο Στράσλερ βλέπει στην ανετοιμότητα του Ισραήλ μία πληγή χειρότερη και από τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973, εκτιμώντας πως «η αφορμή ήταν πιο ανόητη, η αμέλεια μεγαλύτερη, το ηθικό πλήγμα χειρότερο, το χάος πιο τρελό και ο αριθμός νεκρών πολιτών μεγαλύτερος από ποτέ».

«Ένας είναι ο υπεύθυνος για αυτή την καταστροφή, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου», γράφει ο Στράσλερ. Ο δημοσιογράφος κάνει λόγο για όλους τους πολιτικούς αντιπάλους κομμάτων οι οποίοι «αυτομόλησαν» όπως-όπως στις εχθρικές γραμμές όταν ο Νετανιάχου ανακοίνωσε τη σύσταση κυβέρνησης συνεργασίας για την αντιμετώπιση της πρόσφατης κρίσης.

«Δε θα έπρεπε να μιλάνε για ψεύτικη ενότητα, δεν θα έπρεπε να δίνουν το χέρι σε ένα απατεώνα. Αν πραγματικά θέλουν να σώσουν το Ισραήλ, πρέπει να τον αποκαθηλώσουν».

Ασχολούταν με το δικαστικό πραξικόπημα

Η αμαρτία που προσάπτει ο Στράσλερ στον Ισραηλινό πρωθυπουργό είναι ουσιαστικά η μνημειώδης αμέλεια που επέδειξε στο ζήτημα της επιτήρησης πιθανών απειλών.

«Για εννιά μήνες ασχολούταν αποκλειστικά με τη δικαστική μεταρρύθμιση για να ακυρώσει τη δίκη που εκκρεμούσε εναντίον του» κατηγορεί ο δημοσιογράφος και προσθέτει: Δεν επισκέφθηκε τη Γάζα...δεν άκουγε τις προειδοποιήσεις του αρχηγού του IDF πως η μεταρρύθμιση είχε αποδυναμώσει το στρατιωτικό σώμα».

Σύμφωνα με τον Στράσλερ, η επικέντρωση του Νετανιάχου στο θέμα της δικαστικής αναδιάρθρωσης, που εφευρέθηκε κυρίως ως «έξοδος κινδύνου» για διεφθαρμένους πολιτικούς, παρέλυσε τη στρατιωτική ετοιμότητα της χώρας.

«Για αυτά τα εγκλήματα, και για να σωθεί το κράτος του Ισραήλ, ο Νετανιάχου πρέπει να παραιτηθεί, σήμερα», καταλήγει.

«Νετανιάχου, ένας αρχηγός συμμορίας»

Με σημερινό (11/10) άρθρο, ακόμα ένας δημοσιογράφος της Haaretz καταπιάστηκε με την έκταση της διαφθοράς του Ισραηλινού ηγέτη και την απόπειρά του να συγκεντρώσει τη δικαστική εξουσία στα χέρια του.

«Το Ισραήλ ηγείται από έναν διεφθαρμένο ηγέτη, έναν κατηγορούμενο εγκληματία που μέχρι πρότινος έκανε ό,τι μπορούσε για να φέρει ένα δικαστικό πραξικόπημα» συνοψίζει ο Ζβι Μπαρέλ.

«Γύρισε εναντίον του τις δυτικές κυβερνήσεις και λέκιασε την εικόνα του στρατού ως εχθρού των πολιτών. Τώρα οδηγεί τη χώρα σε έναν πόλεμο του οποίο κανείς δεν ξέρει τους ακριβείς στόχους, πόσο μάλλον την κατάληξη», συνέχισε.

Χαρακτηριστικά, ο Μπαρέλ γράφει πως ενώ οι θύλακες της Χαμάς προετοίμαζαν τις επιθέσεις τους, ο Νετανιάχου είχε καταπιαστεί με έναν πόλεμο «εντός της κλιματιζόμενης αίθουσας του δικαστηρίου», έναν πόλεμο με μοναδικό διακύβευμα τον ίδιο και την πολιτική του επιβίωση.

«Είχε πει πως η αγωγή εναντίον του "ακύρωνε" τις ψήφους των πολιτών που μπήκαν στον κόπο να τον ψηφίσουν. Τώρα βέβαια αυτοί οι εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν χάσει εκατοντάδες συγγενείς. Χιλιάδες φίλοι τους έχουν τραυματιστεί ή φυλακιστεί παράλυτοι από φόβο», γράφει.

Ο Ζβι Καρέλ αναφέρει πως ο μόνος στόχος του Μπέντζαμιν Νετανιάχου είναι να «σώσει το τομάρι του» και ότι η αντεπίθεση που διέταξε ενάντια στη Χαμάς δε συνιστά παρά μία «απονενοημένη κούρσα εκδίκησης».

«Ο Μπέτζαμιν Νετανιάχου δεν θα γίνει ξαφνικά ηγέτης από τον οποίο μπορούμε να περιμένουμε υπευθυνότητα. Είναι ένας αρχηγός συμμορίας που πρέπει να απογυμνωθεί από την ευθύνη, ειδικά σε περίοδο πολέμου. Ο Νετανιάχου δε γίνεται να συνεχίσει», συμπεραίνει ο Καρέλ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA