Μενού
Όμηροι του Ισραήλ
Γυναίκα περνάει μπροστά από τοίχο με τους ομήρους του Ισραήλ | AP Photos / Leo Correa
  • Α-
  • Α+

Πέντε μήνες συμπληρώνονται από τη στιγμή που η Παλαιστινιακή, ισλαμιστική οργάνωση, Χαμάς, εισέβαλε στο νότιο Ισραήλ σκορπώντας τον θάνατο και αρπάζοντας εκατοντάδες ομήρους.

Πέντε μήνες από την επίθεση της Χαμάς, υψηλόβαθμο στέλεχος της οργάνωσης παραδέχθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «αγνοεί ποιοι από τους ομήρους, που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, είναι ζωντανοί και ποιοι νεκροί».

«Δεν γνωρίζουμε ακριβώς ποιοι από αυτούς είναι ζωντανοί ή νεκροί, αν σκοτώθηκαν από τα (ισραηλινά) πλήγματα ή αν πέθαναν από την πείνα», είπε ο Μπάσεμ Ναΐμ. «Οι αιχμάλωτοι κρατούνται από διάφορες ομάδες, σε διαφορετικές τοποθεσίες» συμπλήρωσε.

Χαμάς: Περίπου 250 όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, περίπου 250 άνθρωποι απήχθησαν και μεταφέρθηκαν στη Γάζα κατά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου.

Όπως διευκρινίζουν οι ισραηλινές Αρχές, 130 όμηροι παραμένουν ακόμη στον παλαιστινιακό θύλακα, όμως οι 31 από αυτούς είναι νεκροί. Περίπου 100 άλλοι απελευθερώθηκαν τον Νοέμβριο, σε ανταλλαγή με Παλαιστίνιους κρατούμενους στο Ισραήλ.

Το θέμα των ομήρων είναι στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στο Κάιρο με στόχο την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, πέντε μήνες μετά την έναρξη του πολέμου. Οι μεσολαβήτριες χώρες (Αίγυπτος, Κατάρ, ΗΠΑ) επιδιώκουν να επιτευχθεί μια συμφωνία πριν από το Ραμαζάνι, τον ιερό μήνα για τους μουσουλμάνους που φέτος ξεκινά στις 10 ή 11 Μαρτίου.

Χαμάς: Οι απαιτήσεις των δύο πλευρών

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου απαιτεί από τη Χαμάς να της παραδώσει έναν ακριβή κατάλογο των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και δεν έστειλε αντιπροσωπεία στο Κάιρο, σε αντίθεση με την παλαιστινιακή οργάνωση, επειδή δεν της δόθηκε αυτή η λίστα.

Η Χαμάς από την πλευρά της ζητά την οριστική κατάπαυση του πυρός και την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων προτού συμφωνήσει για την απελευθέρωση των ομήρων.

Όπως είπε ο Μπάσεμ Ναΐμ, που βρίσκεται στο Κάιρο, «το ερώτημα που αφορά τους κρατούμενους (σ.σ. ομήρους) δεν αναφέρθηκε σε κανένα έγγραφο ή πρόταση κατά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων».

«Η κατάπαυση του πυρός είναι απαραίτητη ώστε να μπορέσουμε να επαληθεύσουμε» τα ονόματα, τον αριθμό και ποιοι από αυτούς είναι ζωντανοί, εξήγησε.
Η επίθεση της Χαμάς προκάλεσε την αντίδραση του Ισραήλ, και από τις 7 Οκτωβρίου μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή μία ακόμη φονική πολεμική σύρραξη, με χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA