Μενού
Φρεγάτα του γερμανικού Ναυτικού
Φρεγάτα του γερμανικού Ναυτικού | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης έχει γίνει η «γκάφα» της φρεγάτας «Έσση» στην Ερυθρά Θάλασσα, μετά την παραλίγο κατάρριψη αμερικανικού drone που πετούσε στην περιοχή χθες (28/2). Για «συγκάλυψη» του γεγονότος κατηγορεί την κυβέρνηση το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), ενώ οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις υποστηρίζουν ότι το πλήρωμα της φρεγάτας έδρασε «σύμφωνα με τις διαδικασίες».

Στο επίκεντρο της πολιτικής διαμάχης προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με το εάν η «Έσση» διαθέτει επάρκεια πυρομαχικών προκειμένου να επιτελέσει τον ρόλο της στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αποστολής «Ασπίδες».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της BILD, οι ένοπλες δυνάμεις, όπως οφείλουν, έστειλαν κατεπείγουσα αναφορά προς το προεδρείο της Επιτροπής Αμύνης του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, ενημερώνοντας για δύο drones των Χούθι που είχαν καταρριφθεί από την φρεγάτα «Έσση» στην Ερυθρά Θάλασσα, παραλείποντας όμως το ατυχές περιστατικό με την παραλίγο κατάρριψη του drone.

«Πυρά» της αντιπολίτευσης

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, η γερμανική φρεγάτα άνοιξε δύο φορές πυρ εναντίον του drone, αστοχώντας, προτού διαπιστωθεί ότι επρόκειτο για αμερικανικό μέσο. «Οι πανηγυρικές αναφορές κυκλοφορούν αμέσως, αλλά τα δυσάρεστα νέα σπρώχνονται κάτω από το χαλί», δήλωσε ο αρμόδιος της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) για θέματα 'Αμυνας, Φλόριαν Χαν, προσθέτοντας:

«Αυτό δείχνει πώς αντιλαμβάνεται ο υπουργός Αμύνης τον όρο "κοινοβουλευτικός στρατός", ως μια διαδρομή για το εγώ του και όχι ως υπεύθυνη ενημέρωση του Κοινοβουλίου».

Ο ειδικός του CDU σε αμυντικά θέματα Ίνγκο Γκεντέχενς δήλωσε «εξοργισμένος» και ανέφερε ότι η συμπεριφορά του υπουργού Άμυνας προκαλεί την αγανάκτηση των βουλευτών. «Οι βουλευτές έδωσαν την έγκρισή τους για την συμμετοχή της φρεγάτας στις επιχειρήσεις και γι' αυτό και πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένοι για όλα», τόνισε.

Από την άλλη, ο επιθεωρητής του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού Γιαν Κρίστιαν Κάακ, διατείνεται πως το πλήρωμα της φρεγάτας «Έσση» ενήργησε «όπως ακριβώς προβλέπουν οι διαδικασίες», καθώς το αμερικανικό drone χαρακτηρίστηκε «εχθρικό» και οι βολές έγιναν σε συνεννόηση με την διοίκηση, ελλείψει των απαραίτητων πληροφοριών.

«Θα είχα ενεργήσει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο», τόνισε ο κ. Κάακ μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων DPA και συνεχάρη τα μέλη του πληρώματος.

Εξαντλείται το οπλοστάσιο

Ο κ. Χαν επιπλέον παρατήρησε ότι η «Έσση» θα αντιμετωπίσει σύντομα πρόβλημα έλλειψης πυρομαχικών, επειδή «για ορισμένα από αυτά δεν υπάρχει η αντίστοιχη δυνατότητα παραγωγής από τη βιομηχανία».

Όταν εξαντληθούν τα αποθέματα, το Πολεμικό Ναυτικό δεν θα μπορεί να τα αναπληρώσει και έτσι η φρεγάτα θα πρέπει να αποσυρθεί, όπως παρατήρησε. «Η Bundestag ενέκρινε την αποστολή χωρίς προφανώς να γνωρίζει ότι υπήρχε πρόβλημα με τα πυρομαχικά», σημείωσε, ενώ ο κ. Γκεντέχενς πρόσθεσε ότι «κάθε περιττή βολή αποτελεί πρόβλημα».

Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι απέκρυψε τα σχετικά στοιχεία, τα οποία αποκαλύπτονται τώρα από τα ΜΜΕ. «Θα αναπληρώσουμε τα πυρομαχικά το συντομότερο δυνατόν», διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο επιθεωρητής του Πολεμικού Ναυτικού, απορρίπτοντας τις κατηγορίες.

Ωστόσο, με συνέντευξή του σε τοπικό μέσο, ο διοικητής της μεγαλύτερης ναυτικής μονάδας μάχης, ναύαρχος 'Αξελ Σουλτς, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο «κάποια στιγμή να ξεμείνουμε από πυρομαχικά υψηλής ποιότητας» και υπερτόνισε ότι, σε αυτή την περίπτωση, «η αποστολή για μας θα έχει τελειώσει ούτως ή άλλως».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA