Μενού
Ecuador
Εθνικής κλίμακας μπλακ άουτ στον Ισημερινό | AP Photo
  • Α-
  • Α+

Ο Ισημερινός υπέστη το απόγευμα της Τετάρτης (τοπική ώρα) διακοπή της ηλεκτροδότησης για τουλάχιστον μια ώρα σε «εθνική κλίμακα», εξαιτίας σοβαρού προβλήματος στο δίκτυο διανομής. «Υπάρχει βλάβη στο δίκτυο που προκάλεσε διαδοχικές αποσυνδέσεις, συνεπώς δεν έχουμε ηλεκτροδότηση σε όλη τη χώρα», ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας Ρομπέρτο Λούκε μέσω του X.

Η διακοπή του ρεύματος κατέλαβε εξαπίνης τους κατοίκους του Ισημερινού, ειδικά κατοίκους της πρωτεύουσας Κίτο και τους επιβάτες του μετρό, περί τις 15:20 (τοπική ώρα, 23:20 ώρα Ελλάδας). Η ηλεκτροδότηση άρχισε να αποκαθίσταται σταδιακά μια ώρα μετά τη βλάβη, τουλάχιστον στο Κίτο, μια πόλη περίπου τριών εκατομμυρίων κατοίκων.

«Το συμβάν πρέπει να είναι πολύ σημαντικό» δεδομένου ότι επηρέασε ακόμη και το μετρό του Κίτο, που χρησιμοποιεί αυτόνομο σύστημα, σχολίασε επίσης μέσω X ο Πάβελ Μουνιός, ο δήμαρχος της πρωτεύουσας.

Το μετρό παρέλυσε, καθιστώντας αναγκαία την εσπευσμένη απομάκρυνση χιλιάδων επιβατών. Δημοτικοί υπάλληλοι στάλθηκαν εσπευσμένα σε ρόλο τροχονόμων σε διασταυρώσεις δρόμων, εν μέσω κυκλοφοριακού χάους, καθώς το σύστημα των φωτεινών σηματοδοτών τέθηκε επίσης εκτός λειτουργίας.

Κυκλοφοριακό χάος επικράτησε και στη Γουαγιακίλ, μεγάλο λιμάνι στις ακτές στον Ειρηνικό, μετέδωσε ανταποκριτής του AFP, σύμφωνα με τον οποίο πολλοί παγιδεύτηκαν σε ανελκυστήρες σε κτίρια γραφείων και πολυκατοικίες.

Το τραμ στην Κουένκα, πόλη στο νότιο τμήμα της χώρας, σταμάτησε να λειτουργεί. Το εύρος της βλάβης δεν είναι ακόμη σαφές.

Τον Απρίλιο, ο Ισημερινός υπέστη διακοπές ρεύματος –ήταν πάντως προγραμματισμένες– διάρκειας ως ακόμη και 13 ωρών, εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας, καθώς το επίπεδο στους ταμιευτήρες υδροηλεκτρικών μονάδες υποχώρησε στο ελάχιστο όριο, καθώς και εξαιτίας της παλαιότητας των υποδομών, σύμφωνα με τις αρχές. Οι διακοπές σταμάτησαν τον Μάιο, όταν άρχισαν βροχές.

Τη χώρα έπληξε από το σαββατοκύριακο κύμα κακοκαιρίας, που προκάλεσε κατολίσθηση εξαιτίας της οποίας έχασαν τη ζωή τους 17 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 19. Η καταστροφή είχε αποτέλεσμα να ανασταλεί η λειτουργία του ιδιωτικού πετρελαιαγωγού OCP, με τη διαχειρίστρια να επικαλείται ανωτέρα βία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA