Mετά την άρνηση του πανεπιστημίου Χάρβαρντ να υποκύψει στις απαιτήσεις του Λευκού Οίκου, που κατηγορεί το ίδρυμα ότι επιτρέπει να ανθίζει στους κόλπους του ο αντισημιτισμός, η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε το πάγωμα 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από κρατική επιχορήγηση.
Στο Χάρβαρντ, όπως και σε άλλα αμερικανικά πανεπιστήμια, σημειώθηκαν μεγάλες φοιτητικές κινητοποιήσεις κατά του πολέμου που διεξάγει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
«Η παρενόχληση των Εβραίων φοιτητών είναι αβάσταχτη», κατήγγειλε σε ανακοίνωση του αμερικανικό υπουργείο Παιδείας.
«Είναι ώρα τα πανεπιστήμια της ελίτ να λάβουν στα σοβαρά το πρόβλημα και να δεσμευθούν να προχωρήσουν σε σημαντικές αλλαγές αν θέλουν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν την υποστήριξη των φορολογουμένων», σημειώθηκε χαρακτηριστικά.

Email στο Χάρβαρντ
Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση Τραμπ έστειλε την Παρασκευή email στο Χάρβαρντ με το οποίο απαιτεί από το πανεπιστήμιο «να κοινοποιεί αμέσως στις ομοσπονδιακές αρχές τα ονόματα των ξένων φοιτητών που επιδεικνύουν ανάρμοστη συμπεριφορά» και «να αναφέρεται σε τρίτο εξωτερικό παράγοντα για να επιβεβαιώνει ότι κάθε σχολή διαθέτει ποικιλία απόψεων».
Ζήτησε επίσης από το πλουσιότερο πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Πολιτειών «έλεγχο» των απόψεων των φοιτητών και του σώματος των διδασκόντων.
«Το Χάρβαρντ δεν είναι έτοιμο να αποδεχθεί τις απαιτήσεις που υπερβαίνουν την νόμιμη εξουσία αυτής και οποιαδήποτε άλλης κυβέρνησης», απάντησε το πανεπιστήμιο σε επιστολή που υπογράφεται από τους δικηγόρους του.
Οι απαιτήσεις της κυβέρνησης «αντιβαίνουν στην Πρώτη Τροπολογία» του αμερικανικού Συντάγματος που εγγυάται τις θεμελιώδεις ελευθερίες, κυρίως την ελευθερία της έκφρασης.
Σε επιστολή που απευθύνεται προς τους φοιτητές και τους καθηγητές, ο πρόεδρος του πανεπιστημίου Αλαν Γκάρμπερ διαβεβαιώνει ότι το Χάρβαρντ «δεν θα απεμπολήσει την ανεξαρτησία του ούτε τα εγγυημένα από το Σύνταγμα δικαιώματα».

«Κανείς δεν μπορεί να υπαγορεύει»
«Καμία κυβέρνηση, οποιονδήποτε και αν είναι το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία, δεν πρέπει να υπαγορεύει στα ιδιωτικά πανεπιστήμια τι πρέπει να διδάσκουν, ποιους μπορούν να εγγράφουν ή να προσλαμβάνουν, ούτε σε ποια αντικείμενα μπορούν να πραγματοποιούν έρευνα», γράφει ο Αλαν Γκάρμπερ.
«Συγχαρητήρια στο Χάρβαρντ που αρνήθηκε να απεμπολήσει τα συνταγματικά του δικαιώματα απέναντι στον αυταρχισμό του Τραμπ», δήλωσε ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς.
Η Ελίζ Στέφανικ, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, άνθρωπος του Ντόναλντ Τραμπ και απόφοιτος του Χάρβαρντ, ζήτησε την διακοπή της χρηματοδότησης του πανεπιστημίου χαρακτηρίζοντάς το «ενσάρκωση της ηθικής και ακαδημαϊκής έκπτωσης στην ανώτατη εκπαίδευση».
Το 11% των εσόδων
Να σημειωθεί ότι οι ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις αντιπροσωπεύουν το 11% των εσόδων του Χάρβαρντ, ο ετήσιος προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 6,4 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ στην περιοχή της Βοστώνης.
Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στα τέλη Μαΐου σκοπεύει να κόψει περί τα 9 δισεκατομμύρια ομοσπονδιακών επιχορηγήσεων από το πανεπιστήμιο έπειτα από την πραγματοποίηση «συνολικού ελέγχου».

Τα πανεπιστήμια Northwestern και Cornell χαρακτηρίσθηκαν «πανεπιστημιακά ιδρύματα που ανέχονται τον αντισημιτισμό» από του υπουργό Αμυνας του Τραμπ, τον Πιτ Χέγκσεθ. Στην συνέχεια, το Πεντάγωνο έκοψε επιχορηγήσεις ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων προς τα δύο πανεπιστήμια.
Η κυβέρνηση Τραμπ έκοψε για τους ίδιους λόγους 400 εκατομμύρια δολάρια επιχορηγήσεων από το πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, το οποίο, αντίθετα από το Harvard, έσπευσε να συμμορφωθεί προς τις υποδείξεις και εφαρμόζει δραστικές μεταρρυθμίσεις με την ελπίδα ότι θα ανακτήσει τους πόρους.
«Το Χάρβαρντ έδειξε τον δρόμο»
«Το Χάρβαρντ έδειξε τον δρόμο στα υπόλοιπα ιδρύματα της ανωτάτης εκπαίδευσης αποκρούοντας την παράνομη και χονδροειδή απόπειρα να καταπνιγεί η ακαδημαϊκή ελευθερία», σχολίασε στο Χ ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του πανεπιστημίου του Harvard.
«Ας ελπίσουμε ότι θα ακολουθήσουν και άλλα ιδρύματα», πρόσθεσε.
Το Massachusetts Institute of Technology (MIT), άλλο περίφημο πανεπιστήμιο της περιφέρειας της Βοστώνης, έχει καταθέσει δύο αγωγές στην δικαιοσύνη για την μείωση της χρηματοδότησής του από διάφορες ομοσπονδιακές υπηρεσίες.
«Οι πρόσφατες ενέργειες της κυβέρνησης παρεμβαίνουν στην ομαλή λειτουργία του MIT μειώνοντας την ικανότητά του να υπηρετήσει την χώρα», έγραψε σε επιστολή η πρόεδρος του πανεπιστημίου Σάλι Κόρνμπλαθ.
- Φωτιά σε μπισκοτοβιομηχανία στα Τρίκαλα: Εικόνες απόλυτης καταστροφής από το σημείο
- Η θεωρία συνωμοσίας για τον... κορονοϊό που συνδέθηκε με τον θάνατο του Κόμπι Μπράιαντ
- Δήμητρα Λιάνη: Η αντίδρασή της στο άκουσμα του θανάτου της Αναστασίας Αθήνη
- Γιώργος Λιάγκας: Του έκλεισε το τηλέφωνο ο Μιχάλης Γιαννάκος - «Μου έκανε τη μούρη κρέας. Άντε από ‘δω!»
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.