Μενού
Δερμάτινα βιβλία
Δερμάτινα βιβλία | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ανακοίνωσε ότι αφαίρεσε το εξώφυλλο από το βιβλίο του 19ου αιώνα «Des Destinées de l'Ame», το οποίο φυλάσσουν στη βιβλιοθήκη τους, καθώς ήταν κατασκευασμένο από το δέρμα μίας νεκρής γυναίκας.

Όπως μετέφερε η New York Post, η σχολή ανακοίνωσε πως «καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι τα ανθρώπινα λείψανα που χρησιμοποιήθηκαν στη βιβλιοδεσία του βιβλίου δεν θα αποτελούν πλέον μέρος της συλλογής της Βιβλιοθήκης του Χάρβαρντ, λόγω των ηθικών υπαινιγμών της προέλευσής του και της μετέπειτα ιστορίας του».

Η ιστορία του βιβλίου

Το «Des Destinées de l'Ame», σε ελεύθερη μετάφραση «Τα Πεπρωμένα της Ψυχής», αποτελεί έργο του Γάλλου μυθιστοριογράφου Arsène Houssay, και βρίσκεται στη βιβλιοθήκη της σχολής από το 1934.

Ο πρώτος ιδιοκτήτης του βιβλίου, ένας Γάλλος γιατρός ονόματι Dr. Ludovic Bouland, έδεσε το βιβλίο με το επεξεργασμένο δέρμα από μία ανώνυμη νεκρή ασθενή, χωρίς τη συγκατάθεσή της. 

«Η Βιβλιοθήκη βρίσκεται τώρα στη διαδικασία διεξαγωγής ιστορικής και βιογραφικής έρευνας για το βιβλίο, τον Bouland, και την ανώνυμη γυναίκα, καθώς και σε διαβουλεύσεις με τις αρμόδιες αρχές του ιδρύματος και της Γαλλίας για να προσδιοριστεί πώς πρέπει να αξιοποιηθούν ή να διατεθούν τα λείψανα», συνέχισε η ανακοίνωση του Χάρβαρντ.

Μέχρι πρόσφατα, το βιβλίο ήταν διαθέσιμο σε όσους το ζητούσαν για οποιονδήποτε λόγο, με πολλούς να δηλώνουν αηδιασμένοι με την απόφαση των αρχών του πανεπιστημίου, να διαθέτουν το βιβλίο έχοντας γνώση των υλικών κατασκευής του από το 2014.

Το γυμνό εσώφυλλο του βιβλίου
Το γυμνό εσώφυλλο του βιβλίου | gallica.bnf.fr
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA