Την Πέμπτη 22 Μαΐου, η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ανακάλεσε τη δυνατότητα φοιτητών από το εξωτερικό να εγγράφονται στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και αναγκάζει τους φοιτητές από άλλες χώρες, να μεταγραφούν σε άλλα πανεπιστήμια διαφορετικά θα χάσουν χάσουν το νομικό τους καθεστώς ως φοιτητές. Απειλεί επίσης να επεκτείνει τη ρύθμιση αυτή και σε άλλα κολέγια.
Η επιβολή ενός εμπάργκο στο παλαιότερο και έγκριτο πανεπιστήμιο των Η.ΠΑ. (1636) να δέχεται φοιτητές από άλλες χώρες, μέσω του τερματισμού της πιστοποίησης του Προγράμματος φοιτητών και επισκεπτών ανταλλαγής του Πανεπιστημίου (Πρόγραμμα SEVIS), είναι μέχρι σήμερα η τελευταία και πιο αυταρχική θέση του μετώπου Τραμπ απέναντι στο εκπαιδευτικό ίδρυμα, τοποθετώντας την απέναντί του, ως μια αντίπαλη δύναμη εξουσίας.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι φοιτητές από το εξωτερικό αποτελούν πάνω από το ένα τέταρτο του φοιτητικού πληθυσμού. Σύμφωνα με το Reuters, στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ στις Ηνωμένες Πολιτείες, εγγράφηκαν 6.751 διεθνείς φοιτητές από 146 χώρες το φθινόπωρο του 2024. Οι φοιτητές από την Κίνα, τον Καναδά και την Ινδία αποτελούσαν τις μεγαλύτερες ομάδες, αντιπροσωπεύοντας συνολικά το 40% της διεθνούς ομάδας.

Ο Μπράντλεϊ Μπρους Μπάνιας, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί μερίδα φοιτητών που στράφηκαν νομικά, άφησε να εννοηθεί ότι ορισμένοι φοιτητές μπορεί να επιλέξουν να υποβάλουν αίτηση για τουριστική βίζα, ώστε να μπορούν να παραμείνουν στις ΗΠΑ, με την ελπίδα ότι η δικαστική εξουσία θα παρέμβει και θα εκδώσει προσωρινή περιοριστική εντολή για την «άνευ προηγουμένου» απόφαση για το εκπαιδευτικό ίδρυμα.
Το χρονικό του πολέμου του Λευκού Οίκου στο Χάρβαρντ
Το πανεπιστημιακό ίδρυμα των 389 χρόνων ιστορίας, δέχτηκε δριμεία κριτική πέρυσι, για τον χειρισμό των φιλοπαλαιστινιακών διαμαρτυριών μετά την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, καθώς και παράπονα από Εβραίους αποφοίτους και φοιτητές για αντισημιτισμό στην πανεπιστημιούπολη.
Όταν ο Τραμπ ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο, προσπάθησε να ανακαλέσει τις φοιτητικές βίζες και τις πράσινες κάρτες των αλλοδαπών φοιτητών που συμμετείχαν σε φιλοπαλαιστινιακές διαμαρτυρίες. Επιχείρησε μάλιστα να αναδιοργανώσει τα ιδιωτικά κολέγια των ΗΠΑ, ισχυριζόμενος ότι καλλιεργούν αντιαμερικανικές, μαρξιστικές και «ριζοσπαστικές αριστερές» ιδεολογίες. Συγκεκριμένα για το Χάρβαρντ, το είχε επικρίνει ακόμη και για την πρόσληψη Δημοκρατικών σε διδακτικές ή ηγετικές θέσεις.
Το Χάρβαρντ ήταν το πρώτο ακαδημαϊκό ίδρυμα που επέκρινε βασικές αλλαγές πολιτικής που ζήτησε η κυβέρνηση Τραμπ από τα ελίτ πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Η στάση του Τραμπ απέναντι στο Χάρβαρντ, ήρθε μετά τις κατηγορίες για «αντισημιτισμό» και τις περικοπές δεκάδων εκατ. δολαρίων από τις ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις, όταν το πανεπιστήμιο δήλωσε πως δεν θα υποχωρούσε σε αιτήματα, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης του προγράμματος των διεθνών φοιτητών.
Ο Τραμπ έχει ήδη παγώσει περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις προς το Χάρβαρντ τις τελευταίες εβδομάδες, με αποτέλεσμα το πανεπιστήμιο να στραφεί νομικά, για να αποκαταστηθεί η χρηματοδότηση, σύμφωνα με το Reuters.
Τον Απρίλιο, με όχημα την «καταπολέμηση του αντισημιτισμού», ο Ντόναλντ Τραμπ είχε στείλει στο Χάρβαρντ μία πεντασέλιδη επιστολή αιτημάτων που θα αναδιαμόρφωναν τη λειτουργία του Πανεπιστημίου, από τις εισαγωγές, τις προσλήψεις, έως το διδακτικό προσωπικό και τη φοιτητική ζωή.
«Καμία κυβέρνηση - ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα βρίσκεται στην εξουσία - δεν πρέπει να υπαγορεύει τι μπορούν να διδάσκουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ποιους μπορούν να δέχονται και να προσλαμβάνουν και ποιους τομείς μελέτης και έρευνας μπορούν να επιδιώκουν», είχε απαντήσει ο Πρόεδρος του Χάρβαρντ, Άλαν Γκάρμπερ
Η τελευταία ενέργεια του Λευκού Οίκου, έρχεται με την Υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Κρίστι Νόεμ να διατάξει το τμήμα να τερματίσει την πιστοποίηση του Προγράμματος Φοιτητών και Επισκεπτών Ανταλλαγής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, για το σχολικό έτος 2025-2026, κατηγορώντας το πανεπιστήμιο ότι «υποθάλλει τη βία, τον αντισημιτισμό και συντονίζεται με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα».
«Είναι προνόμιο, όχι δικαίωμα, για τα πανεπιστήμια να εγγράφουν ξένους φοιτητές και να επωφελούνται από τα υψηλότερα δίδακτρα που καταβάλλουν για να ενισχύσουν τα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων κεφάλαιά τους», δήλωσε η Νόεμ.
Σε επιστολή προς το πανεπιστήμιο, η Νόεμ δήλωσε πως η μόνη «ευκαιρία» να ανακτήσει το Χάρβαρντ την πιστοποίησή του για το Πρόγραμμα SEVIS, είναι να παραδώσει εντός 72 ωρών μια σειρά από αρχεία σχετικά με ξένους φοιτητές, συμπεριλαμβανομένου οποιουδήποτε βίντεο ή ήχου από τη διαμαρτυρία τους τα τελευταία πέντε χρόνια.
Ο εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Τζέισον Νιούτον, χαρακτήρισε παράνομη την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας να απαγορεύσει στο πανεπιστήμιο την εγγραφή διεθνών φοιτητών, τονίζοντας ότι το πανεπιστήμιο παραμένει απόλυτα προσηλωμένο στη δυνατότητά του να φιλοξενεί διεθνείς φοιτητές και ερευνητές από περισσότερες από 140 χώρες, οι οποίοι «εμπλουτίζουν ανεκτίμητα τόσο το Χάρβαρντ όσο και τη χώρα».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.