Μενού
lavrov
Σεργκέι Λαβρόφ. | AP Photo/Jerome Delay
  • Α-
  • Α+

Άρχισε το απόγευμα της Πέμπτης (20/2) η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της G20, από την οποία απουσίαζε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάρκο Ρούμπιο.

Την ώρα που οι ΗΠΑ πολλαπλασιάζουν τις προτάσεις τους για τη διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία και για τη Γάζα, με ένα σχέδιο που απορρίφθηκε κατηγορηματικά από τις αραβικές χώρες, το «ραντεβού» των ΥΠΕΞ της G20 έχει ως στόχο να προετοιμάσει την πρώτη σύνοδο κορυφής του οργανισμού στην Αφρική, τον Νοέμβριο.

Στη Νότια Αφρική βρίσκονται όλοι οι ΥΠΕΞ των χωρών της BRICS: Ο Ρώσος Σεργκέι Λαβρόφ και οι ομόλογοί του της Κίνας και της Ινδίας. Παρόντες επίσης είναι ο Γάλλος Ζαν-Νοέλ Μπαρό, ο Βρετανός Ντέιβιντ Λάμι, όπως και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας.

G20: Η άβολη στιγμή

Πηγές μίας αντιπροσωπείας είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η «οικογενειακή φωτογραφία» ματαιώθηκε επειδή «πολλές χώρες δεν επιθυμούσαν να εμφανιστούν δίπλα στον Λαβρόφ».

Κατά την πρώτη ημέρα της συνόδου θα συζητηθεί η παγκόσμια γεωπολιτική κατάσταση, ανέφερε ο ΥΠΕΞ της Νότιας Αφρικής Ρόναλντ Λαμόλα.

Η μη συμμετοχή του Ρούμπιο ωστόσο είναι ο «ελέφαντας στο δωμάτιο», σχολίασε ο Πριγιάλ Σινγκ, ερευνητής στο Ινστιτούτο Μελετών Ασφαλείας στην Πρετόρια.

«Προσβολή για τη Νότια Αφρική»

Η απουσία του συνιστά «προσβολή» για τη Νότια Αφρική, εκτίμησε. Οι ΗΠΑ εκπροσωπούνται με την επιτετραμμένη τους στην αμερικανική πρεσβεία, την Ντέινα Μπράουν.

Ούτε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, ο Σκοτ Μπέσεντ, θα βρεθεί στη Νότια Αφρική την επόμενη Πέμπτη, για τη σύνοδο των ομολόγων του της G20, επικαλούμενος άλλες «υποχρεώσεις» στην Ουάσινγκτον.

«Στέλνουν έτσι ένα συμβολικό μήνυμα στους Αφρικανούς: οι ΗΠΑ δεν παίρνουν στα σοβαρά την ήπειρό τους», σχολίασε ο καθηγητής πολιτικών επιστημών Ουίλιαμ Γκουμέντε, του Πανεπιστημίου του Βιτβάτερσραντ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Φόρτωση BOLM...