Μενού
Ο Χοσέ Μουχίκα
Ο πρώην πρόεδρος της Ουρουγουάης | AP Photos
  • Α-
  • Α+

Ο Χοσέ Μουχίκα, πρώην αντάρτης και πρόεδρος της Ουρουγουάης που έγινε γνωστός στον κόσμο ως ο «πιο φτωχός πρόεδρος του κόσμου» δήλωσε τη Δευτέρα (29/4), όπως μεταδίδει το Associated Press, ότι πάσχει από καρκίνο στον οισοφάγο.

Ο Χοσέ Μουχίκα, πρώην αγρότης και πολιτικός και 88 χρονών, δήλωσε συγκεκριμένα πως η διάγνωση έγινε κατά τη διάρκεια ενός ιατρικού ελέγχου ρουτίνας την περασμένη Παρασκευή και πρόσθεσε πως ο όγκος που ανακαλύφθηκε στον οισοφάγο του, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος, καθότι πάσχει από αυτοάνοσο νόσημα.

«Πρόκειται για μία περίπλοκη κατάσταση και στην περίπτωσή μου είναι διπλά περίπλοκο» σημείωσε ο πρώην πρόεδρος, που κυβέρνησε την Ουρουγουάη από το 2010 έως το 2015.

Συμπλήρωσε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ότι οι γιατροί αξιολογούν όλα τα σενάρια για την ίασή του, αλλά τον προειδοποίησαν ότι η χημειοθεραπεία και η χειρουργική επέμβαση αποτελούν «πρόκληση».

Ποιος είναι ο Χοσέ Μουχίκα, ο άνθρωπος που μεταμόρφωσε την Ουρουγουάη

Γνωστός τόσο στους οπαδούς όσο και στους επικριτές του ως «Πέπε Μουχίκα», ο πρώην ηγέτης της Ουρουγουάης, υπήρξε αρχικά ηγέτης των Tupamaros, μαρξιστικής αντάρτικης ομάδας που εμπνεύστηκε από την κουβανική επανάσταση.

Στη δεκαετία του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ο Μουχίκα ήταν από τους πρώτους, που «σήκωσαν» τα όπλα στους δρόμους του Μοντεβιδέο σε μια προσπάθεια να ανατρέψει τη Χούντα.

Η προσπάθεια ένοπλης επανάστασης είχε ως αποτέλεσμα να πυροβοληθεί αρκετές φορές από την αστυνομία και τελικά να καταλήξει στη φυλακή, μέχρι που η πτώση της δικτατορίας της χώρας οδήγησε στην αποφυλάκισή του το 1985.

Ως 40ος πρόεδρος της Ουρουγουάης, ο Μουχίκα νομιμοποίησε τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών, και ενίσχυσε τα δικαιώματα των γυναικών. Έκανε επίσης την Ουρουγουάη την πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε πλήρως τη μαριχουάνα για ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Αρκετοί τον αποθέωσαν και τον χαρακτήρισαν ως πολιτικό που μιλούσε με ωμή ειλικρίνεια και ζούσε σύμφωνα με τις δικές του αξίες, αποφεύγοντας το προεδρικό μέγαρο και δωρίζοντας το μεγαλύτερο μέρος του μισθού του σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA