Μενού
Το βίντεο που καταγράφει την υποτιθέμενη παράδοση των όπλων
Το βίντεο που καταγράφει την υποτιθέμενη παράδοση των όπλων | Youtube
  • Α-
  • Α+

Απάνθρωπες εικόνες κρατουμένων και απογυμνωμένων Παλαιστινίων που «παραδίδουν ορισμένα όπλα» στις ισραηλινές δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν προκαλέσει συζητήσεις για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γυρίστηκε το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Όπως μεταδίδει το BBC, σε δύο διαφορετικά βίντεο τα οποία καταγράφουν την ίδια σκηνή ενός αιχμάλωτου Παλαιστίνιου που φοράει μόνο τα εσώρουχά του, να παραδίδει ένα όπλο προς τις ισραηλινές δυνάμεις, μπροστά από ένα μπλοκ γυμνών συμπατριωτών του.

Ύποπτες διαφορές

Κατά το βρετανικό μέσο, έχουν εντοπιστεί κάποιες διαφορές μεταξύ των δύο βίντεο, πράγμα που έχει εγείρει εικασίες ότι το υλικό είναι σκηνοθετημένο, αφού ίσως χρειάστηκαν πολλαπλά γυρίσματα για να ολοκληρωθεί η σκηνή.

Το BBC Verify εξέτασε το υλικό και διαπίστωσε ότι και τα δύο κλιπ προήλθαν από μια συνεχή λήψη στην οποία φαίνεται να έχουν παραδοθεί τρία όπλα συνολικά. Παραμένουν όμως ερωτήματα για τις ακριβείς συνθήκες και την κυκλοφορία των βίντεο.

Στο βίντεο φαίνονται επίσης δεκάδες άλλοι άνδρες να στέκονται απέναντι στο δρόμο και να παρακολουθούν, επίσης με τα εσώρουχά τους, πολλοί με τα χέρια ψηλά και κρατώντας ταυτότητες. Το Μέσο διαπίστωσε ότι βρίσκονται μπροστά από ένα σχολείο του ΟΗΕ στην Beit Lahia, βόρεια του προσφυγικού καταυλισμού Jabalia.

Στις διαφορετικές εκδοχές, ο αιχμάλωτος φαίνεται να κρατά το όπλο τη μία στο δεξί του χέρι και την άλλη στο αριστερό, ενώ ο ήλιος βρίσκεται σε διαφορετικό ύψος στην κάθε περίπτωση. Επιπλέον, εκτιμάται ότι ο άντρας δρα υπό την απειλή όπλου και δέχεται λεκτικές οδηγίες, οδηγώντας σε εικασίες πως η «παράδοση» δεν είναι αυθεντικό συμβάν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA