Μενού
tank germania
AP Photo/Mindaugas Kulbis
  • Α-
  • Α+

Αντίστροφα μετρούν πλέον τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενίσχυση του στρατιωτικού εξοπλισμού τους.

Το σχέδιο ReArm Europe, που πρότεινε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, έχει στόχο να ανασυγκροτηθεί η άμυνα της Ευρώπης και να δοθούν στα κράτη δάνεια δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να χαλαρώσουν οι σχετικοί περιορισμοί και να ενθαρρυνθούν οι δαπάνες και οι επενδύσεις στον στρατιωτικό εξοπλισμό.

Η παραπάνω πρόταση εμφανίστηκε εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία και το ευρωπαϊκό μπλοκ θέλει ουσιαστικά να εκσυγχρονιστούν οι στρατοί στη γηραιά ήπειρο προκειμένου να αποτραπούν τυχόν μελλοντικές επιθέσεις.

Ανακοινώσεις στη Βουλή

Όπως έχει γίνει γνωστό, στις 18 Μαρτίου αναμένεται να παρουσιαστεί στη Βουλή το εξοπλιστικό πρόγραμμα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ποσό που θα αγγίξει τα 800 δισ. σε βάθος χρόνου για την ευρωπαϊκή άμυνα θα προσφέρει επιπλέον πόρους για εξοπλισμούς με βάση τη ρήτρα διαφυγής στην Ελλάδα, αλλά και δημοσιονομικό χώρο για φοροελαφρύνσεις που θα ανακοινωθούν το Σεπτέμβριο

Συμφωνία στη Γερμανία

Στη Γερμανία, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και οι Πράσινοι κατέληξαν σε συμφωνία για την μεταρρύθμιση του «φρένου χρέους», η οποία θα επιτρέψει τον δανεισμό για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και για τον εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, ο δανεισμός αφορά ποσό περίπου 400 δισεκατομμυρίων ευρώ για αμυντικές δαπάνες και 500 δισεκατομμυρίων για την συντήρηση βασικών υποδομών της χώρας και προϋποθέτει χαλάρωση των κανόνων του χρέους, οι οποίες με τη σειρά τους απαιτούν αλλαγές στο Σύνταγμα.

Προκειμένου οι απαραίτητες αλλαγές να περάσουν από το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, χρειάζεται πλειοψηφία των δύο τρίτων, την οποία τα κόμματα του πιθανού μελλοντικού κυβερνητικού συνασπισμού δεν διαθέτουν, ακόμη και με την στήριξη των Πρασίνων.

Η Αριστερά και η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) διαθέτουν στην επόμενη Bundestag την λεγόμενη «μειοψηφία αρνησικυρίας» και απορρίπτουν τις σχετικές αλλαγές, ως εκ τούτου CDU/CSU και SPD επιδιώκουν η σχετική νομοθεσία να ψηφιστεί από την απερχόμενη Βουλή.

Μέχρι τώρα οι Πράσινοι εμφανίζονταν αρνητικοί στις προτάσεις των άλλων κομμάτων, τις οποίες θεωρούσαν ανεπαρκείς στα θέματα κλιματικής πολιτικής.

Γαλλία: Οι συναντήσεις του Μακρόν

Συνάντηση εργασίας με τον απερχόμενο Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς θα έχει την ερχόμενη Τρίτη στο Βερολίνο ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές προσκείμενες στο Ελιζέ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα συζητηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία και τα ζητήματα που θα απασχολήσουν το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο Γάλλος πρόεδρος και ο Γερμανός καγκελάριος θα συζητήσουν επίσης το σχέδιο για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της ΕΕ, στόχος του οποίου είναι να κινητοποιηθούν περίπου 800 δισεκατομμύρια ευρώ αλλά και τα προβλήματα που δημιουργούνται μετά τον εμπορικό πόλεμο κατά της ΕΕ που φέρεται διατεθειμένος να ξεκινήσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Να σημειωθεί ότι την κοινή χρήση πυρηνικών όπλων με τη Γαλλία και τη Βρετανία επιθυμεί ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος ωστόσο προειδοποίησε ότι αυτή η κίνηση δεν είναι δυνατόν να αντικαταστήσει τον ρόλο των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Στο μεταξύ, σήμερα, ο πρόεδρος Μακρόν συναντήθηκε στο Παρίσι με τους ιθύνοντες της αμυντικής βιομηχανίας στη Γαλλία μεταξύ των οποίων ήταν οι εκπρόσωποι της Dassault, της Airbus της Safran, της Gicat κ.α.

Η πρόταση της Κάλας

Να σημειωθεί ότι η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάγια Κάλας και ο αρμόδιος για την άμυνα επίτροπος Άντριους Κουμπίλιους προτείνουν οι ευρωπαϊκές χώρες να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις Ηνωμένες Πολιτείες για στρατηγικής συμμαχίας στρατιωτικό εξοπλισμό, σύμφωνα με κείμενο σχεδίου που είδε το Γερμανικό Πρακτορείο.

Το σχέδιο για μια αποκαλούμενη λευκή βίβλο για το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποφασίσουν να περιορίσουν τη χρήση ή ακόμα και να σταματήσουν τη διάθεση εξαρτημάτων σημαντικών για στρατιωτικές επιχειρησιακές δυνατότητες.

Ο μόνος τρόπος για να ξεπερασθούν τέτοιες εξαρτήσεις είναι να αναπτυχθούν οι απαραίτητες δυνατότητες μέσω κοινών ευρωπαϊκών αμυντικών προγραμμάτων, σύμφωνα με το σχέδιο.

Στη μέση η Ιταλία

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, περίπου ένας στους δύο Ιταλούς είναι υπέρ της αύξησης των αμυντικών δαπανών.

Να τονιστεί ότι η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο της αποκαλούμενης συμμαχίας των προθύμων χωρών που συγκάλεσε για το Σάββατο ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ.

Το κόμμα της Μελόνι θεώρησε τον όρο ReArm πολεμοχαρή και ζήτησε να αντικατασταθεί από το ηπιότερο Defend EU.

Τελικά η Forza Italia και το Fdi υπερψήφισαν το ReArm και η Λέγκα το απέρριψε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA