Μενού
Athelhampton House
Athelhampton House | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ο συγγραφέας Τζάιλς Κίτινγκ μπορεί να μπήκε μέσα 15 εκατομμύρια λίρες για την καινούργια του έπαυλη, αλλά σιγούρεψε ότι θα αποσβέσει το κόστος αφού τη μετέτρεψε σε έναν οικολογικό παράδεισο με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα και ανύπαρκτο κόστος θέρμανσης.

Σύμφωνα με τη Metro, ο Τζάιλς αγόρασε το Athelhampton House στο Dorset της Βρετανίας το 2019, έναντι 7 εκατομμυρίων λιρών, αλλά η θέρμανση της τεράστιας ιδιοκτησίας του κόστιζε από 55.000 έως και 100.000 λίρες τον χρόνο. Αποφάσισε λοιπόν πως έπρεπε να κάνει κάτι.

Πώς μεταμόρφωσε την έπαυλη

Ο συγγραφέας είχε πληρώσει, μαζί με την αγορά, περίπου 15 εκατομμύρια λίρες μέχρι να ανανεώσει την έπαυλη. Αλλά σίγουρα άξιζε τον κόπο. Πλέον, ο Τζάιλς έχει αναβαθμίσει ενεργειακά την έπαυλη που ανήκε στη δυναστεία των Τυδώρ, έτσι ώστε να μην καταναλώνει στάλα καυσίμου.

Δεν ήταν μια εύκολη διαδικασία. Αυτός και ο αρχιτέκτονας Στέφαν Πίτμαν εγκατέστησαν τη θέρμανση με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα σταδιακά, σε διάστημα πέντε μηνών. Αντικατέστησαν καυστήρες πετρελαίου, φούρνους αερίου και λέβητες με αντλίες θερμότητας και μπαταρίες Tesla Powerwall.

Το σπίτι μέχρι τότε θερμαινόταν με υγραέριο και κηροζίνη, τα οποία παρήγαγαν αποτύπωμα άνθρακα άνω των 100 τόνων ετησίως. Κάθε δωμάτιο μπορεί πλέον να θερμανθεί μέχρι τους 21 C. 

Οι δύο άντρες εγκατέστησαν επίσης μόνωση από ασβεστόλιθο και διπλό γυαλί μεταξύ των πατωμάτων, τα οποία παγιδεύουν τη ζέστη και απωθούν την υγρασία, ενώ τοποθέτησαν και ηλιακά πάνελ στους εξωτερικούς χώρους της έπαυλης για να καλύψουν τις ενεργειακές απαιτήσεις.

Μπορεί η εγκατάσταση να του κόστισε ακριβά, περίπου 250.000 λίρες, αλλά ο μηδενικός λογαριασμός ρεύματος μάλλον τον αποζημιώνει.

 

 

 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA