Η σοκαριστική κήρυξη στρατιωτικού νόμου του προέδρου της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γεόλ, οδήγησε σε συγκρούσεις, διαδηλώσεις, σφοδρές αντιδράσεις ακόμη και από το δικό του, συντηρητικό κόμμα και έθεσε σε αμφιβολία το πολιτικό του μέλλον, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.
Ο ίδιος υποσχέθηκε να ανακαλέσει αυτή τη διαταγή μόνο λίγες ώρες αργότερα αφού το κοινοβούλιο, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μελών του κόμματός του, ψήφισαν άρση του στρατιωτικού νόμου.
Ο Γιουν πέτυχε τη νίκη στις πιο «σφιχτές» προεδρικές εκλογές στην ιστορία της Νότιας Κορέας, το 2022, μέσα σε ένα κύμα δυσαρέσκειας για την οικονομική πολιτική, τα σκάνδαλα και την ανισότητα των φύλων.
Ο ίδιος, σύμφωνα με το Reuters, αγκαλιάστηκε από τους ηγέτες στη Δύση και αντιμετωπίστηκε ως εταίρος στην προσπάθεια που ηγούνται οι ΗΠΑ για την ενοποίηση των δημοκρατιών «ενάντια στον αυξανόμενο αυταρχισμό στην Κίνα, τη Ρωσία και αλλού», όπως σημειώνει ο Λευκός Οίκος.
Ωστόσο, ακόμη και όταν μιλούσε για μια εξωτερική πολιτική κοινών δημοκρατικών αξιών, ο Γιουν απηύθυνε κατηγορίες για την ηγεσία στο εσωτερικό και οι φόβοι για πιο σκληρή καταστολή εκφράζονταν εδώ και αρκετό καιρό.
Νότια Κορέα: Το timing
Η κίνηση του Γιουν για επιβολή στρατιωτικού νόμου έρχεται καθώς η Νότια Κορέα προσπαθεί να υποστηρίξει τη θέση της πριν από την ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου.
Ο Τραμπ, σύμφωνα με το Reuters, συγκρούστηκε με τον προκάτοχο του Γιουν για το εμπόριο και την πληρωμή των αμερικανικών στρατευμάτων που υπηρετούν στη Νότια Κορέα.
Νότια Κορέα: Θολή η επόμενη μέρα
«Για έναν πρόεδρο που έχει επικεντρωθεί τόσο πολύ στη διεθνή φήμη της Νότιας Κορέας, αυτό κάνει τη χώρα να φαίνεται πολύ ασταθής», δήλωσε ο Mason Richey, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ξένων Σπουδών Hankuk στη Σεούλ.
«Αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στις αγορές συναλλάγματος και στη διπλωματική θέση της Νότιας Κορέας στον κόσμο», πρόσθεσε.
Ένας δυτικός διπλωμάτης, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει ευαίσθητα πολιτικά θέματα, είπε ότι η κήρυξη του στρατιωτικού νόμου θα περιπλέξει τις συζητήσεις σχετικά με τη συμμετοχή της Νότιας Κορέας σε περισσότερες πολυεθνικές διπλωματικές προσπάθειες.
«Κίνηση απελπισίας»
Η Τζένι Τάουν του think tank Stimson Center με έδρα τις ΗΠΑ είπε ότι η κίνηση φαινόταν «απελπισμένη και επικίνδυνη» και μπορεί να σημάνει την αρχή του τέλους της προεδρίας του Γιουν.
«Ήταν ήδη αντιδημοφιλής, αλλά αυτ;h μπορεί να είναι η τελευταία σταγόνα στο ποτήρι για να προχωρήσουν οι διαδικασίες αποπομπής του», εκτίμησε.
Υπό τον Γιουν, η Νότια Κορέα έπεσε από την 47η στην 62η στον παγκόσμιο δείκτη ελευθερίας του Τύπου που δημοσιεύτηκε φέτος από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.