Μενού
Παλαιστινιακή σημαία
Παλαιστινιακή σημαία | EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • Α-
  • Α+

Η ιρλανδική κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει αργότερα εντός της ημέρας την αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πηγή του ενήμερη για τις προθέσεις της.

Η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Σλοβενία και η Μάλτα, κράτη μέλη της ΕΕ, ανήγγειλαν το τελευταίο διάστημα πως ετοιμάζονται να προχωρήσουν στην αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, επιχειρηματολογώντας ότι η λύση των δυο κρατών είναι εκ των ων ουκ άνευ για να υπάρξει διαρκής ειρήνη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας ανέφερε χθες πως ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών θα μιλήσουν το πρωί στα ΜΜΕ, χωρίς να διευκρινίσει για ποιο θέμα.

Για τους Ιρλανδούς η ταύτιση με την υπόθεση των Παλαιστινίων εξηγείται ιστορικά. Χρονολογείται από την εποχή του Άρθουρ Μπάλφουρ, ο οποίος στα τέλη του 19ου αιώνα ήταν τοποτηρητής της Μεγάλης Βρετανίας στην Ιρλανδία και αντίθετος στην ανεξαρτητοποίησή της, αλλά το 1917, ως υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου πλέον, συνέταξε τη «Διακήρυξη Μπάλφουρ», εκφράζοντας την στήριξη του Λονδίνου στην ίδρυση εβραϊκού κράτους σε παλαιστινιακά εδάφη, τα οποία τελούσαν υπό οθωμανική κατοχή την εποχή εκείνη. Μόλις έγιναν βρετανικό προτεκτοράτο, την τήρηση της τάξης ανέλαβαν χωροφύλακες, οι οποίοι προηγουμένως δρούσαν στην Ιρλανδία ως παραστρατιωτικοί, πνίγοντας στο αίμα τις εξεγέρσεις των Ιρλανδών. 

Παράλληλα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έχει ήδη πραγματοποιήσει επαφές με άλλους ηγέτες, προωθώντας μία συγκροτημένη πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Καθώς όμως ορισμένες χώρες- μεταξύ αυτών και η Γερμανία- απέρριπταν το σχέδιο, ο Σάντσεθ επιθυμεί τώρα να σφυρηλατήσει μία «συμμαχία των προθύμων».

Η Ισπανία διατηρεί καλές σχέσεις με αραβικές χώρες -ιδιαίτερα στην περιοχή του Μαγκρέμπ- αλλά και με την Τουρκία. Το ότι δεν περιήλθε σε πλήρη απομόνωση από Ανατολή και Δύση επί δικτατορίας Φράνκο (1939-1975) οφείλεται ακριβώς σε αυτή την καλή γειτονία. Μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας καλλιέργησε εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ, ενώ η σύναψη διπλωματικών σχέσεων ακολούθησε το 1986. Έκτοτε, η Μαδρίτη επωμίζεται ρόλο ειλικρινούς διαμεσολαβητή ανάμεσα στο εβραϊκό κράτος και τον αραβικό κόσμο. Η Διάσκεψη για τη Μέση Ανατολή που έγινε στη Μαδρίτη το 1991 θεωρείται αφετηρία των διπλωματικών ζυμώσεων που αργότερα οδήγησαν στις ιστορικές Συμφωνίες του Όσλο μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων. 

Με την Ισπανία και την Ιρλανδία φαίνεται ότι συντάσσεται και η Σλοβενία. Αρχικά είχε εξαγγείλει την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA