Μενού
Η Mar Galceran στο βήμα της περιφερειακής βουλής Corts Valencianes
Η Mar Galceran στο βήμα της περιφερειακής βουλής Corts Valencianes | Youtube
  • Α-
  • Α+

Πάλεψε επί δεκαετίες για να διασφαλίσει ότι τα άτομα με διανοητική αναπηρία θα έπαιρναν μέρος στη δημόσια συζήτηση. Η έκταση της προόδου που είχε σημειώσει, ωστόσο, αποκαλύφθηκε πρόσφατα, όταν η Μαρ Γκαλσεράν έγινε η πρώτη βουλευτής της Ισπανίας με σύνδρομο Down.

Όπως δήλωσε στον Guardian, η εκλογή της είναι «Άνευ προηγουμένου. Η κοινωνία αρχίζει να βλέπει ότι τα άτομα με σύνδρομο Down έχουν πολλά να συνεισφέρουν. Αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμα». Το κατόρθωμά της ήταν το αποκορύφωμα χρόνων σκληρής δουλειάς, για το οποίο μίλησε πρόσφατα στο βρετανικό μέσο.

Η πορεία της

Όταν η Γκαλσεράν ήταν 18 ετών, εντάχθηκε στο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) αφού, όπως δήλωσε, πάντα πίστευε σε παραδοσιακές αξίες. Με τον καιρό ανελίχθηκε στα κομματικά κλιμάκια. 

Η δέσμευσή της απέδωσε τον περασμένο Μάιο, όταν προστέθηκε ως το 20ο όνομα στη λίστα των υποψηφίων που έθεσε το PP στις περιφερειακές εκλογές της Βαλένθια.

Η είδηση ​​ότι η Γκαλσεράν είχε λάβει θέση στο περιφερειακό κοινοβούλιο ήρθε αμέσως μετά. «Καλώς ήρθες Μαρ», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ηγέτης του PP της περιοχής, Κάρλος Μαζόν . «Εξαιρετικά νέα για την πολιτική, ξεπέρασες όλα τα εμπόδια».

Στην Ισπανία, της εκλογής της νεαρής πολιτικού προηγήθηκε η Άνγκελα Μπακιλέρ, η οποία το 2013 έγινε η πρώτη δημοτική σύμβουλος της χώρας με σύνδρομο Down στη βόρεια πόλη Βαγιαδολίδ. Ωστόσο,  η Γκαλσεράν είναι η πρώτη στην Ευρώπη που θα ενταχθεί σε ένα περιφερειακό ή εθνικό κοινοβούλιο, σύμφωνα με την ισπανική ομοσπονδία για το σύνδρομο Down.

«Δεν έχουμε ακούσει για κανέναν άλλο», είπε ο Αγκουστίν Αμόρ του Down España. «Είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός και ένα παράδειγμα πραγματικής ένταξης».

Αν και το κατόρθωμα της νεοεκλεχθείσας έλαβε θετική διάσταση στα μέσα ενημέρωσης, κάποιοι δεν φαίνεται να συμπαθούν αυτό που αντιπροσωπεύει, με την ίδια να τους απαντά: «Βρίσκεις κάθε καρυδιάς καρύδι στα socials. Υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν πως δεν είμαι ικανή. Αλλά αυτοί οι άνθρωποι δεν ξέρουν ποια είμαι ή όσα έχω καταφέρει».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA