Μενού
Iran pirinika
Πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν | AP Photo/Vahid Salemi
  • Α-
  • Α+

Η επίθεση του Ισραήλ με drones κοντά σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, το πρωί της Παρασκευής (19/04) αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα του Τελ Αβίβ προς την Τεχεράνη: «Θα μπορούσαμε να τα κάνουμε πολύ χειρότερα».

Πηγές που επικαλείται η Jerusalem Post, επιβεβαιώνουν ότι η επίθεση στο Ιράν, που αποδίδεται από πηγές των New York Times στο Ισραήλ, έπληξαν εγκαταστάσεις της ιρανικής πολεμικής αεροπορίας στο Ισφαχάν, πολύ κοντά στις πυρηνικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην περιοχή.

Το μήνυμα ήταν αδιαμφισβήτητο: «επιλέξαμε να μην χτυπήσουμε τις πυρηνικές σας εγκαταστάσεις αυτή τη φορά, αλλά θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει χειρότερα εδώ», τόνισαν πηγές στην Jerusalem Post.

Το ξεκάθαρο μήνυμα του Ισραήλ

Το Ισραήλ στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο Ιράν. Η επίθεση στο Ισφαχάν σχεδιάστηκε όχι μόνο για να βλάψει το Ιράν αλλά και για να καταδείξει πόσο ευάλωτο είναι στο να δεχθεί επίθεση στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις.

Πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς από αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν για να αποφύγουν την ανίχνευσή τους από τα ραντάρ της Τεχεράνης.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει ξανά σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή.

Την ίδια στιγμή, με το να μην επιτίθεται στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ισφαχάν ή στη Νατάνζ και το Φορντό, το Ισραήλ δείχνει στο Ιράν ότι δεν ήθελε έναν κλιμακούμενο περιφερειακό πόλεμο και μία περαιτέρω ανάφλεξη στην περιοχή.

Αυτή ήταν μια πολύ «χειρουργική» επίθεση, σχεδιασμένη για να απειλήσει περισσότερο για το μέλλον αλλά και να μειώσει την πιθανότητα κάποιας άλλης ιρανικής αντεπίθεσης μετά την εκτόξευση περίπου 350 drones από την Τεχεράνη στο εβραϊκό έδαφος το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Το αν η επίθεση του Ισραήλ πετύχει να σταματήσει το Ιράν να προχωρήσει με το πυρηνικό του πρόγραμμα αλλά και να αποτρέψει μία νέα απάντηση της Τεχεράνης που θα σημάνει κλιμάκωση, είναι κάτι που θα φανεί το επόμενο χρονικό διάστημα.
 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA