Μενού
Πλημμύρες στο Ντουμπάι
Πλημμύρες στο Ντουμπάι | EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • Α-
  • Α+

Η ηλιοφάνεια επέστρεψε στο Ντουμπάι, που προσπαθεί να αντιμετωπίσει, όμως, τις επιπτώσεις από τις ισχυρές βροχοπτώσεις, που έφεραν το χάος. 

Έως και 259,5 χιλιοστά βροχής έπεσαν στη συνήθως άνυδρη περιοχή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων την Τρίτη (16/4), κάτι που αποτελεί ρεκόρ 75 ετών. Ένας 70χρονος άνδρας έχασε τη ζωή του, όταν το όχημά του παρασύρθηκε από ορμητικά νερά. 

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAM χαρακτήρισε τις βροχές της Τρίτης «ιστορικό καιρικό φαινόμενο» που ξεπέρασε «οτιδήποτε έχει καταγραφεί από την έναρξη της συλλογής δεδομένων το 1949».

Κάτοικοι, που εγκλωβίστηκαν το βράδυ στα οχήματά τους, αλλά και επιβάτες αεροπορικών, περιγράφουν τις ιστορίες ταλαιπωρίας που βίωσαν, καθώς τα έντονα καιρικά φαινόμενα πλημμύρισαν δρόμους αλλά και καθήλωσαν πτήσεις. 

«Ήταν μια από τις πιο φρικτές καταστάσεις που είχα βιώσει ποτέ» δήλωσε ένας κάτοικος του Ντουμπάι, ο οποίος δεν θέλησε να δώσει το όνομά του, αφού ξεκίνησε για μία διαδρομή λίγων λεπτών και εγκλωβίστηκε στο δρόμο για περισσότερες από 12 ώρες.

Καθηλωμένες οι πτήσεις στο Ντουμπάι

Στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι, ένα από τα πιο πολυσύχναστα για διεθνή ταξίδια, οι επιβάτες της Emirates κλήθηκαν να «μείνουν μακριά» εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο να μεταβούν στο σημείο. 

Στον χώρο, υπήρχε ήδη μεγάλος πλήθος που περίμενε να απογειωθεί, αλλά προς απογοήτευσή του, αυτό ήταν αδύνατο. 

«Επικρατεί απόλυτο χάος, καμία πληροφορία για τίποτα» επεσήμανε ένας ταξιδιώτης, ο οποίος βρισκόταν στον χώρο πάνω από μισή μέρα. 

«Δεν μπορείς να πάρεις ταξί. Υπάρχουν άνθρωποι που κοιμούνται στον σταθμό του μετρό. Υπάρχουν άνθρωποι που κοιμούνται στο αεροδρόμιο» είπε ένα ζευγάρι. 

«Είναι απόλυτη καταστροφή. Είμαστε εγκλωβισμένοι εδώ και επτά ώρες χωρίς καμία ενημέρωση, είναι ασυγχώρητο» ξέσπασε άλλος.

Η Emirates, η ναυαρχίδα των αερομεταφορών του Ντουμπάι, ανέφερε πως «οι πελάτες θα πρέπει να αναμένουν καθυστερήσεις με τις αναχωρήσεις και τις αφίξεις».

Το αεροδρόμιο του Ντουμπάι ενημέρωσε σήμερα το πρωί πως η κίνηση έχει επανέλθει, μερικώς, αλλά οι επιβάτες πρέπει να αναμένουν κι άλλες καθυστερήσεις. 

Ο Paul Griffiths, διευθύνων σύμβουλος του αεροδρομίου, αναγνώρισε ότι οι πλημμύρες προκάλεσαν τεράστια προβλήματα. «Παραμένει μια απίστευτα δύσκολη περίοδος. Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, δεν νομίζω ότι κάποιος έχει δει ποτέ τέτοιες συνθήκες» δήλωσε.

Εντολή για άμεση έρευνα

Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την επόμενη εβδομάδα, ενημέρωσαν οι αρχές, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν δυσκολίες καθαρισμού των χώρων. 

Σε μια ασυνήθιστη άμεση παρέμβαση, ο πρόεδρος των ΗΑΕ σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ναγιάν διέταξε «τις Αρχές να εργαστούν γρήγορα για τη μελέτη της κατάστασης που βρίσκονται οι υποδομές σε όλα τα ΗΑΕ και να περιορίσουν τις ζημιές που προκλήθηκαν» ανέφεραν τα επίσημα μέσα ενημέρωσης.

Ο πρόεδρος έδωσε, επίσης, εντολή να μεταφερθούν οι πληγείσες οικογένειες σε ασφαλείς τοποθεσίες.

Τέλος, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ανακοίνωσε ότι η εξ αποστάσεως εργασία για τους περισσότερους υπαλλήλους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης παρατάθηκε για μία ακόμη ημέρα λόγω των επιπτώσεων της κακοκαιρίας. 


 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA