Μενού
kolombia-kokaini
Κολομβία | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Στα πρόθυρα να ξεπεράσει το πετρέλαιο ως το πρώτο εξαγωγικό προϊόν βρίσκεται η παραγωγή κοκαΐνης στην Κολομβία, με την κυβέρνηση, όπως αναφέρουν οι εκτιμήσεις του Bloomberg, να τηρεί μία πιο «ελαστική πολιτική» με τα ναρκωτικά.

Σύμφωνα με το διεθνές μέσο, οι εξαγωγές πετρελαίου κατέγραψαν δραματική πτώση 30% το πρώτο εξάμηνο του 2023, ενώ το εμπόριο κοκαΐνης συνέχισε τη σταθερή άνοδό του, με τον οικονομολόγο Φελίπε Ερνάντες να μιλάει για την αλλαγή του τελευταίου έτους.

Τι δηλώνει οικονομολόγος

«Εκτιμούμε ότι τα έσοδα από τις εξαγωγές κοκαΐνης θα αυξηθούν στα 18,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, όχι πολύ μακριά σε σχέση με τα 19,1 δις. δολάρια από τις εξαγωγές πετρελαίου» δήλωσε σχετικά.

«Η κυβέρνηση καταστρέφει τα εργαστήρια όπου τα φύλλα της κόκας μετατρέπονται σε κοκαΐνη, αλλά αυτό δεν έχει εμποδίσει την αύξηση της παραγωγής» σημείωσε παράλληλα ο οικονομολόγος.

Το 2022, η παραγωγή κοκαΐνης στην Κολομβία έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 1.738 τόνων, ενώ η αύξηση της παραγωγής συνοδεύτηκε από αύξηση κατά 13% της έκτασης της γης που φυτεύτηκαν τα φύλλα, η πρώτη ύλη για την παρασκευή κοκαΐνης, σε σύγκριση με το 2021.

Η νέα πολιτική  της κυβέρνησης

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο αποφάσισε να υιοθετήσει μια νέα προσέγγιση για την αντιμετώπιση του εμπορίου ναρκωτικών στη χώρα του. Όπως αναφέρεται, αντί να στοχεύει τον πιο αδύναμο κρίκο στην αλυσίδα παραγωγής, τους παραγωγούς φύλλων κόκας, έστρεψε την προσοχή του στην εξάρθρωση των βαρόνων των ναρκωτικών που επωφελούνται περισσότερο από τις διεθνείς πωλήσεις των ναρκωτικών

.Μιλώντας πρόσφατα σε διάσκεψη με άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, ο κ. Πέτρο αναγνώρισε ότι η προσέγγισή του για την καταπολέμηση των ναρκωτικών στη χώρα του είχε αποτύχει. Επέμεινε, όμως, ότι αντί να επικεντρωθούν στην εξάλειψη της παραγωγής κοκαΐνης, οι χώρες-καταναλωτές θα πρέπει να προσπαθήσουν να μειώσουν τη ζήτηση, «δείχνοντας» έτσι τις Ηνωμένες Πολιτείες, την ΕΕ και τον ΟΗΕ.
 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA