Μενού
Νιου Τζέρσει
Μία γυναίκα περπατάει σε κεντρικό δρόμο | AP
  • Α-
  • Α+

Το να έχει η κάθε χώρα και την πρωτεύουσα της μοιάζει με δεδομένο, ωστόσο τελικά ίσως και να μην είναι, καθώς υπάρχει μια χώρα σε όλο τον πλανήτη που δεν έχει. 

Ονομάζεται Ναουρού, βρίσκεται στον Ειρηνικό ωκεανό και πρόκειται για τη δεύτερη μικρότερη δημοκρατία στον κόσμο

Πού είναι το Ναουρού 

Αυτή η μικροσκοπική δημοκρατία έχει μικρότερη έκταση από οποιοδήποτε έθνος, εκτός από το Βατικανό και το Μονακό, με πληθυσμό μόλις 10 χιλιάδες ανθρώπους (ο δεύτερος χαμηλότερος στον κόσμο). 

Μέχρι και η σημαία του είναι απλή καθώς δείχνει μόνο την τοποθεσία της, δηλαδή πρόκειται για έναν χάρτη με μια χρυσή οριζόντια γραμμή που αντιπροσωπεύει τον Ισημερινό και από κάτω ένα αστέρι που είναι η τοποθεσία του Ναουρού. 

Σύμφωνα με τη Cntraveler, μερικοί αποκαλούν ως πρωτεύουσα της χώρας το Yaren, αλλά δεν είναι στην πραγματικότητα.

Το μέρος αυτό δεν έχει πρωτεύουσα, και στην πραγματικότητα ούτε καν πόλεις, με την περιοχή Yaren να είναι απλώς ένα σημείο στη νότια ακτή του νησιού όπου και βρίσκονται τα πιο σημαντικά κτίρια. 

Εκεί είναι το κοινοβούλιο, οι πρεσβείες των μόνων δύο εθνών που έχουν πρεσβευτή στο Ναουρού (Ταϊβάν και Αυστραλία), καθώς και το διεθνές αεροδρόμιο του, το οποίο εκτείνεται σχεδόν σε όλη τη διαδρομή του νησιού. Τέλος, εκεί βρίσκεται και η επίσημη αεροπορική του εταιρεία που προσγείωνε εκεί μόνο ένα τζετ μέχρι το 2005.

Ήταν η πλουσιότερη χώρα στη Γη 

Η ιστορία της χώρας είναι πολύ σύντομη, αλλά την εποχή της ανεξαρτησίας του, το 1968, το Ναούρου ήταν η πλουσιότερη χώρα στη γη λόγω των πολύτιμων κοιτασμάτων φωσφορικών αλάτων που σχηματίστηκαν από γενιές γκουάνο πτηνών.

Ωστόσο, η οικονομία κατέρρευσε όταν τελείωσαν τα κόπρανα των πουλιών. Σήμερα το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται στο 90%, όπως και το ποσοστό παχυσαρκίας, λόγω των ανθυγιεινών δυτικών τροφίμων που έγιναν δημοφιλή κατά τα χρόνια της άνθησης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA