Μενού
Πλήθος με προστατευτικές μάσκες στο Πεκίνο
Πλήθος με προστατευτικές μάσκες στο Πεκίνο | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Η επόμενη πανδημία που θα αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα ίσως προκληθεί από κάτι που δεν έχουμε καν ανακαλύψει ακόμα, αλλά αυτή η υποθετική «νόσος Χ» έχει ήδη προκαλέσει θύελλα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι ηγέτες στον τομέα της υγείας θα συναντηθούν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) στο Νταβός την Τετάρτη, για να συζητήσουν τρόπους προετοιμασίας για τη «Νόσο Χ», εφεύρημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για να περιγράψει το άγνωστο, υποθετικό παθογόνο που θα μπορούσε να προκαλέσει την επόμενη πανδημία, όπως ενημερώνει η Metro.

Κατακλυσμικές προβλέψεις

Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, η νόσος Χ θα μπορούσε να προκαλέσει 20 φορές περισσότερους θανάτους από την πανδημία του κορονοϊού. Βρίσκεται στη λίστα ασθενειών προτεραιότητας του ΠΟΥ, μαζί με ιούς όπως ο SARS, ο Έμπολα και ο Ζίκα

Μπορεί να μοιάζει με τρομολαγνεία, αλλά ο «άυλος» ιός του Οργανισμού έχει ως σκοπό να μας προετοιμάσει για μία αλήθεια που προϋπάρχει. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 1,67 εκατομμύρια μη αναγνωρισμένοι ιοί παγκοσμίως, ενώ περισσότεροι από 800.000 θα μπορούσαν ενδεχομένως να μολύνουν ανθρώπους.

Η επόμενη πανδημία

Η καθηγήτρια Dame Sarah Gilbert, κύρια ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Επιστημών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, είπε στο μέσο ότι η Νόσος Χ είναι μία από τις πολλές μελλοντικές απειλές που οι επιστήμονες εργάζονται για να κατανοήσουν.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η νόσος Χ μάλλον θα προκληθεί από έναν ζωονοσογόνο ιό -έναν ιό που μεταπηδά από τα ζώα στους ανθρώπους. Αλλά και η καθηγήτρια πιστεύει ότι το άγνωστο παθογόνο πιθανότατα έχει κάποιο χαρακτηριστικό «που δεν έχουμε ακόμη ανακαλύψει».

Ο John-Arne Røttingen, Νορβηγός επιστήμονας και ειδικός σύμβουλος του ΠΟΥ, προσθέτει ότι οι ζωονοσογόνοι ιοί αντιπροσωπεύουν «πιθανώς τον μεγαλύτερο κίνδυνο» για την παγκόσμια δημόσια υγεία.

Ο ΠΟΥ πιστεύει ότι η νόσος Χ είναι πιθανό να εμφανιστεί σε τροπικές χώρες με αδύναμες οικονομίες και κακό βιοτικό επίπεδο, ειδικά εκείνες που έχουν ήδη επηρεαστεί από την κλιματική αλλαγή.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA