Μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, η αιφνίδια επέλαση των ισλαμιστών ανταρτών έφερε την de facto αλλαγή καθεστώτος στη Συρία, με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να έχει εγκαταλείψει την υπό κατάληψη Δαμασκό.
Φυσικά οι πιο ραγδαίες αλλαγές έλαβαν χώρα μέσα στη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, με τις δυνάμεις του HTS και συμμαχικών ανταρτών να σπάνε τον κυβερνητικό κλοιό και να καταλαμβάνουν κέντρα εξουσίας, όπως αναφέρει το BBC.
Μετά τις συγκρούσεις φέρεται πολλοί Σύριοι στρατιώτες να διαφεύγουν τραυματίες από τη χώρα προς το Ιράκ, τη μόνη οδό καταφυγής που τους έχει μείνει.
Η νύχτα που άλλαξε τη Συρία
Τα γεγονότα εξελίχθηκαν δραματικά στη διάρκεια του Σαββάτου. Οι αντάρτες κατέλαβαν ολοκληρωτικά την πόλη - πέρασμα της Χομς, και άρχισαν να επελαύνουν προς την πρωτεύουσα Δαμασκό, βρίσκοντας μεγάλη λαϊκή υποστήριξη.
Άρχισαν να περικυκλώνουν τα προάστια της πόλης, έτοιμοι να ανταλλάξουν πυρά με τον συριακό στρατό, ενώ το καθεστώς έκανε δυναμικές εξαγγελίες, πως είχε περικλείσει το κέντρο σε μία «ατσάλινη» φάλαγγα.
Παράλληλα, το γραφείο του προέδρου Άσαντ υποστήριζε πως ο πρόεδρος παρέμενε στη θέση του, αλλά μέσα στο βράδυ, έγινε μάλλον σαφές πως θα κινδύνευε από την ανάπτυξη των αντικυβερνητικών δυνάμεων.
Οι αντάρτες άρχισαν να καίνε κτίρια - μνημεία του καταπιεστικού καθεστώτος, όπως το στρατιωτικό δικαστήριο της Δαμασκού, και μαζί με πολίτες μπήκαν μέσα στο αδειανό πια προεδρικό μέγαρο.
![συρια](/sites/default/files/styles/default/public/2024-12/syria%20%285%29.jpg.webp?itok=uzuPZyRQ)
![συρια](/sites/default/files/styles/default/public/2024-12/syria%20%286%29.jpg.webp?itok=A6CCnxXe)
Συρία: Ασταθές μείγμα η αλλαγή καθεστώτος
Υπάρχουν πληροφορίες ότι ο έκπτωτος ηγέτης επιβιβάστηκε σε αεροπλάνο από τη Δαμασκό. Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters αναφέρει ότι δύο ανώτεροι αξιωματούχοι του στρατού ισχυρίζονται ότι ο Άσαντ πέταξε από την πόλη σε άγνωστη τοποθεσία νωρίς την Κυριακή.
Τις αναφορές ήρθε να επιβεβαιώσει η Ρωσία, δήλωσε ότι ο έκπτωτος πρόεδρος εγκατέλειψε τη θέση του και τη Συρία μετά από διαπραγματεύσεις με «άλλους συμμετέχοντες στην ένοπλη σύγκρουση» και έδωσε οδηγίες για ειρηνική μεταφορά εξουσίας.
Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Κάποιοι από τους εξεγερμένους έκαναν πλιάτσικο μέχρι και στην οικογενειακή κατοικία του Μπασάρ αλ Άσαντ, με μία γενική αταξία να επικρατεί στην πρωτεύουσα.
![συρια](/sites/default/files/styles/default/public/2024-12/syria%20%289%29.jpg.webp?itok=dVA6nGpj)
Άλλοι ζουν στη στιγμή και ποδοπατούν πεσμένες αφίσες και λάβαρα του Συριακού καθεστώτος, άλλοι εκμεταλλεύονται το χάος για να επωφεληθούν, και άλλοι ανησυχούν για το αν θα εγκατασταθεί εάν φιλειρηνικό καθεστώς, ή αν θα πάρουν τον δρόμο του Ιράκ, του Αφγανιστάν και της Λιβύης.
Ήδη οι αντάρτες έχουν διατάξει απαγόρευση της κυκλοφορίας για κάποιες ώρες στην πρωτεύουσα, και μένει να φανεί με ποιες δυνάμεις θα συνταχθούν , εάν αναλάβουν την εξουσία.
![συρια](/sites/default/files/styles/default/public/2024-12/syria%20%287%29.jpg.webp?itok=hpmQaHq1)
ΤΗν ίδια στιγμή, δυτικοί σύμμαχοι χαιρετίζουν την πτώση του Άσαντ. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Το βάρβαρο κράτος έπεσε. Επιτέλους».
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε την πτώση του Άσαντ «καλά νέα» και προέτρεψε μια πολιτική λύση για τη σταθεροποίηση της Συρίας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου Άντζελα Ρέινερ δήλωσε ότι εάν το καθεστώς Άσαντ έχει πέσει, τότε η κυβέρνηση "καλωσορίζει αυτά τα νέα".
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.