Μενού
Η ροζ λίμνη
Η ροζ λίμνη | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Μία ροζ λίμνη, σπίτι για ροζ φλαμίνγκο. Αυτό το σκηνικό που ακούγεται φανταστικό μπορεί να δει κανείς στη γειτονική Τουρκία, όπου η σύσταση του εδάφους έχει δημιουργήσει ένα μοναδικό, αλλά και επικίνδυνο φαινόμενο.

Όπως γράφει η Sun, η λίμνη Tuz είναι ένας όγκος αλμυρού νερού στην περιοχή Ακσαράι, περίπου δύο ώρες από την Άγκυρα. Το χρώμα της κυμαίνεται από τιρκουάζ τους καλοκαιρινούς μήνες έως ένα γαλακτώδες λευκό τον χειμώνα, αλλά ενίοτε παίρνει και μία ροζ απόχρωση.

Αυτές οι χρωματικές αλλαγές οφείλονται στη δραστηριότητα οργανισμών όπως συγκεκριμένα φύκια και βακτήρια που ενδημούν στη λίμνη, σε συνάρτηση με τη διακύμανση των θερμοκρασιών.

Φουλ του ροζ

Το σκηνικό της λίμνης γίνεται πραγματικά παραμυθένιο, όταν συμπίπτει η αποδημία των φλαμίνγκο στην περιοχή κατά το καλοκαίρι. Τότε, τα φύκια της λίμνης αρχίζουν να παράγουν μία ροζ απόχρωση, καθώς η υψηλή θερμοκρασία πυροδοτεί την παραγωγή της ουσίας βήτα-καροτίνης.

Αυτή η χρωστική δίνει το χρώμα της όχι μόνο στα ροζ νερά της λίμνης, αλλά και στα φτερά των φλαμίνγκο, των οποίων η διατροφή είναι πλούσια σε οργανισμούς που περιέχουν βήτα-καροτίνη..

Αυτό το φαινόμενο διαρκεί μέχρι την έναρξη της περιόδου των βροχών, όταν και το χρώμα επιστρέφει στο συνηθισμένο γαλάζιο. Η λίμνη Tuz κρύβει βέβαια και ένα θανάσιμο μυστικό.

Φλαμίνγκο στη λίμνη Tuz
Φλαμίνγκο στη λίμνη Tuz | Shutterstock

Τα υψηλά επίπεδα αλατιού μπορούν να σκοτώσουν οποιοδήποτε ζώο καταναλώσει το νερό της σε υπερβολικές ποσότητες. Τα φλαμίνγκο έχουν ένα πλεονέκτημα, καθώς με τα ψηλά τους πόδια μπορούν να μένουν στεγνά πάνω από τα ρηχά νερά.

Πολλές φορές όμως, ο συνδυασμός θερμοκρασίας, αλατότητας και ξηρασίας σκοτώνει μερικά από τα πιο αδύναμα, ή πιο απρόσεκτα, πουλιά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA