Μενού
Ελσίνκι, Φινλανδία
Ελσίνκι, Φινλανδία | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Εδώ και πολλά χρόνια, η Φινλανδία κερδίζει απανωτά τον τίτλο της πιο «χαρούμενης» χώρας στον κόσμο, με βάση μετρήσεις της ποιότητας ζωής αλλά και των επιπέδων ευτυχίας που αναφέρουν οι πολίτες της.

Φυσικά, οι Φινλανδοί δεν είναι τόσο ευτυχισμένοι επειδή ζουν σε έναν κόσμο με νεράιδες και ουράνια τόξα αλλά, όπως πληροφορεί ένας ψυχολόγος, εργάζονται σκληρά για να κερδίσουν αυτόν τον τίτλο.

Μιλώντας στη New York Post, ένας ειδικός ψυχικής υγείας αποκάλυψε τα μυστικά που κρατούν υψηλά τα επίπεδα ντοπαμίνης των Φινλανδών: «Θα ήταν πιο σωστό να πούμε ότι η Φινλανδία είναι η χώρα που έχει τους λιγότερους δυστυχισμένους ανθρώπους στον κόσμο», ανέφερε, τονίζοντας πως ακολουθούν τρεις αξονικές συμπεριφορές που προκρίνουν την κοινωνική, έναντι της ατομικής ευημερίας.

Τα «μυστικά» των Φινλανδών για την ευτυχία

Εντάξει, δεν είναι κρυφά, αλλά δεδομένου του πόσα κοινωνικά μοντέλα αποτυγχάνουν να ορθοποδήσουν πάνω σε πανανθρώπινα ιδανικά, αυτές οι βασικές συμπεριφορές μπορούν και να θεωρηθούν «χαμένη γνώση». Πρόκειται για:

  • Την έντονη αίσθηση κοινότητας και προσήνειας
  • Τις μικρές καλές πράξεις για τους άλλους
  • Την εύρεση μίας σταθερής και ξεκάθαρης εικόνας για τον εαυτό και τον σκοπό του

Ο ειδικός εξήγησε το γιατί αυτοί οι τρεις «πυλώνες» είναι τόσο σημαντικοί στην καθημερινότητα. 

Αίσθηση κοινότητας

Αλλιώς, η αίσθηση και πεποίθηση ότι αποτελείς μέρος ενός κοινωνικού συνόλου, καθώς και τα συναισθήματα που σε φέρνουν πιο κοντά στα υπόλοιπα μέλη της κοινότητας. Το να έχεις γύρω σου ανθρώπους που νοιάζονται για σένα και για τους οποίους νοιάζεσαι, κάνει και τις δύο πλευρές πιο ευτυχισμένες. Ευτυχώς, αυτό μπορεί να ισχύει ακόμη και σε πολύ άσχημες υλικές συνθήκες.

Μελέτες επιβεβαιώνουν ότι αυτό είναι αλήθεια. Το να περνάς ποιοτικό χρόνο με φίλους και οικογένεια μπορεί να κάνει τη ζωή απείρως καλύτερη, ανεξάρτητα από την οικονομική ή υλική κατάσταση.

Καλές πράξεις

Εδώ δεν ισχύει μόνο ο χρυσός κανόνας. Το να κάνεις καλές πράξεις δεν αποταμιεύει απλά «καλό κάρμα», ούτε σε ωφελεί με κάποιον υπερφυσικό τρόπο. Αντίθετα, ο θετικός αντίκτυπος πράξεων καλοσύνης είναι τόσο άμεσος όσο και βιο-ψυχολογικός. 

Μελέτη του Πανεπιστημίου του Οχάιο του 2023  διαπίστωσε ότι το άγχος, η κατάθλιψη και το στρες θα μπορούσαν να μετριαστούν με μικρές πράξεις καλοσύνης. Μπορεί να φαίνονται ασήμαντες, όπως το να πείτε έναν καλό λόγο ή ένα απλό κοπλιμέντο, όμως οι συμμετέχοντες στην έρευνα ανέφεραν πως τέτοιες συμπεριφορές αύξησαν την αίσθηση ικανοποίησής τόσο στιγμιαία, όσο και μακροπρόθεσμα.

Αυτοσκοπός

Αποτελεί γρίφο για πολλούς ανθρώπους, και πολλοί δεν καταφέρνουν να βρουν έναν στιβαρό και ξεκάθαρο σκοπό στη ζωή του, ακόμα και σε προχωρημένες ηλικίες. Αυτό οφείλεται κυρίως στη διάχυτη πεποίθηση ότι το επονομαζόμενο «κάλεσμα» ενός ανθρώπου είναι κάτι που συναντάς τυχαία.

Στην πραγματικότητα όμως, η προσήλωση σε έναν σκοπό προηγείται της κατανόησής του. Από τη στιγμή που τον βρεις όμως, αυτός ο ακλόνητος στόχος ενισχύει τη συντελεστική συμπεριφορά, αυξάνει την ψυχική αντοχή στις αντιξοότητες, και φυσικά σε καθιστά πιο χρήσιμο μέλος της κοινωνίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA