Στα κατάστιχα της αμερικανικής ιστορίας, λίγα μέρη είναι τόσο σημαίνονται και εμβληματικά της επιστημονικής εφευρετικότητας και της στρατιωτικής τεχνολογίας όσο το Λος Άλαμος, στο Νέο Μεξικό, γνωστό ως γενέτειρα της ατομικής βόμβας.
Κρυμμένη στο απόκρημνο έδαφος κοντά στο Αλμπουκέρκι, αυτή η κάποτε μυστική πόλη έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των πρώτων ατομικών όπλων στον κόσμο. Πλέον, αυτή η πρώην απαγορευμένη τοποθεσία είναι ανοιχτή στους επισκέπτες ως Εθνικό Πάρκο, προσφέροντας ένα ταξίδι από πρώτο χέρι πίσω στο χρόνο, σε μια από τις πιο κομβικές στιγμές του 20ου αιώνα, όπως γράφει η NY Post.
Επανήλθε στο προσκήνιο πρόσφατα λόγω της πολυβραβευμένης ταινίας του Κρίστοφερ Νόλαν «Oppenheimer», στην οποία πρωταγωνίστησε ο Cillian Murphy ως Dr. J. Robert Oppenheimer, ο «πατέρας της ατομικής βόμβας».
Η «θερμοκοιτίδα» της ατομικής βόμβας
Ο Oppenheimer, επικεφαλής του άκρως απόρρητου Manhattan Project, πρωτοστάτησε στις προσπάθειες έρευνας και ανάπτυξης για την παραγωγή των πρώτων πυρηνικών όπλων.
Το Manhattan Project, μια συλλογική προσπάθεια μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά, πήρε το όνομά του από τα αρχικά του γραφεία στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης στη διεύθυνση 270 Broadway. Αλλά ο εμβληματικός φυσικός χρειαζόταν ένα μέρος πιο χαμηλών τόνων από τη μεγαλούπολη για να αναπτύξει τα όπλα και να τα δοκιμάσει.

Και τότε προέκυψε το Λος Άλαμος ως τοποθεσία. «Κουρνιασμένο» μέσα σε κοιλάδα κλειστή από φαράγγια, η απομακρυσμένη του τοποθεσία παρείχε την απαραίτητη απομόνωση, ενώ η εγγύτητα στη Σάντα Φε εξασφάλιζε πρόσβαση σε συγκοινωνίες και άλλους πόρους.
Με «φάρο» το όραμα του Οπενχάιμερ, το Λος Άλαμος έγινε γρήγορα ένα χωνευτήριο επιστημονικής πρωτοπορίας, προσελκύοντας προσωπικότητες όπως ο Νόρις Μπράντμπερι, ο Ρίτσαρντ Φάινμαν και ο Χανς Μπέτε.
Υπό τη διεύθυνση του Ταγματάρχη Λέσλι Γκρόουβς, το έργο προχώρησε γρήγορα, απασχολώντας σχεδόν 130.000 άτομα σε αυτές τις πολιτείες στο αποκορύφωμά του και κόστισε σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δολάρια εκείνη την εποχή.

Τα καταλύματα ήταν ποικίλα, με τα διαμερίσματα Sundt να προσφέρουν μέτριους χώρους διαβίωσης και τους παροδικούς επισκέπτες να βρίσκουν ανάπαυση στο Fuller Lodge και σε άλλες ιστορικές κατασκευές.
Κάθε διαμέρισμα του Sundt είχε δύο ή τρία υπνοδωμάτια, μια κουζίνα με μαύρη σόμπα άνθρακα και ένα απλό μπάνιο, ενώ τα ενοίκια καθορίζονταν με βάση τα εισοδήματα των κατοίκων. Από την άλλη, το Fuller Lodge συνεχίζει την κληρονομιά του ως κοινοτικό κέντρο, φιλοξενώντας μια ποικιλία εκδηλώσεων όπως συναντήσεις, διαλέξεις, ακόμη και γάμους.
Ενώ αρχικά προοριζόταν για στρατιωτικό εργαστήριο, το Λος Άλαμος είδε τον πληθυσμό του να εκτοξεύεται πολύ πέρα από τις αρχικές προβλέψεις, φτάνοντας τους 3.500 κατοίκους μέχρι το τέλος του 1943 και φτάνοντας τους 10.000 μέχρι το 1946.

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.