Μενού
Η τελική μορφή που αναμένεται να πάρει η πόλη
Η τελική μορφή που αναμένεται να πάρει η πόλη | Youtube - NEOM
  • Α-
  • Α+

Συνεχίζουν κανονικά τα έργα για την ίσως πιο φιλόδοξη κατασκευή του αιώνα μας, την πόλη «The Line». Αυτό το μνημειώδες έργο αστικής δόμησης προδιαγράφει μία οικολογική, ενεργειακά αυτόνομη φουτουριστική πόλη που θα εκτείνεται για 170 χιλιόμετρα από τα παράλια μέχρι την ενδοχώρα, και πλάτος μόλις μερικές δεκάδες μέτρα.

Με ένα πρόσφατο βίντεο, η NEOM, η νεοσύστατη οργάνωση που αντιπροσωπεύει τον υπό κατασκευή αστικό ιστό που ίδρυσε το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, παρουσίασε την εξέλιξη των έργων για την ανεπανάληπτη πόλη. 

Στην τελική της μορφή, η «Γραμμή»  θα εκτείνεται από την Ερυθρά Θάλασσα περίπου μέχρι την πόλη Tabuk. Προβλέπεται ότι θα έχει εννέα εκατομμύρια κατοίκους, με αποτέλεσμα μέση πυκνότητα πληθυσμού 260.000 ατόμων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Η πόλη «σπαγγέτι»

Το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα της πόλης θα είναι οι ασυνήθιστες διαστάσεις της. Όπως αναφέρθηκε, θα έχει 170 χιλιόμετρα μήκος, αλλά πλάτος μόλις 200 μέτρα. Θα αποτελείται από δύο εκατέρωθεν τείχη ύψους 500 μέτρων, των οποίων το εξωτερικό θα είναι επενδεδυμένο με ανακλαστικά υλικά για να καθρεφτίζει το περιβάλλον.

Ο εσωτερικός αστικός ιστός
Ο εσωτερικός αστικός ιστός | NEOM

Στον μεταξύ τους χώρο θα στεγάζεται ο αστικός ιστός και οι εξωτερικοί χώροι της πόλης, η οποία θα δίνει προφανώς βάση στην κάθετη δόμηση, και δεν θα διαθέτει οδικό δίκτυο ή αυτοκίνητα, αντ' αυτού, θα βασίζεται μόνο σε προηγμένα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η αρχιτεκτονική εμπνέεται από τον φουτουρισμό, τον μπρουταλισμό, και την πράσινη δόμηση
Η αρχιτεκτονική εμπνέεται από τον φουτουρισμό, τον μπρουταλισμό, και την πράσινη δόμηση | NEOM

Το σχέδιο είναι η πόλη να τροφοδοτείται εξ ολοκλήρου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Θα χωρίζεται σε τρία επίπεδα, ένα στην επιφάνεια για τους πεζούς, ένα υπόγειο για υποδομές και υπηρεσίες και ένα ακόμα υπόγειο για τα ΜΜΜ. Μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης θα διαβλέπουν την πόλη και θα παρακολουθούν την καθημερινή ζωή των πολιτών, προτείνοντας τρόπους βελτίωσής της.

Το ένα άκρο της πόλης στην Ερυθρά θάλασσα
Το ένα άκρο της πόλης στην Ερυθρά θάλασσα | NEOM

Το project υπόσχεται μία άνευ προηγουμένου ποιότητα ζωής, πάντα με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Πολλοί είναι όμως οι επικριτές του, που τονίζουν τις καταφανείς αντιφάσεις της φιλοδοξίας των Σεΐχηδων. 

Όπως σημειώνει το προωθητικό υλικό, θα χρειαστεί να μετατοπιστούν εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού και εδάφους για τη θεμελίωση και ακόμα περισσότερες πρώτες ύλες για τη δόμηση, κάνοντας πολλούς να αναρωτιούνται πότε ακριβώς θα «αποσβέσει» η πόλη τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο αυτής της δραστηριότητας.

Η χώρα υπόσχεται πάντως την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του έργου μέχρι το 2030, και μένει να δούμε αν θα αποτελέσει μία πόλη του μέλλοντος βγαλμένη από το Star Trek, ή ένα δυστοπικό ερείπιο από το Blade Runner.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA