Μενού
Υπερδνειστερία
Υπερδνειστερία | AP Photo/Dmitri Lovetsky
  • Α-
  • Α+

H αυτοανακηρυχθείσα Δημοκρατία της Υπερδνειστερίας επανέρχεται στο προσκήνιο, μετά από σχεδόν δύο χρόνια, ύστερα από το αίτημα που υπέβαλε στις ρωσικές Αρχές για «μέτρα προστασίας» λόγω «αυξημένης πίεσης» από τη Μολδαβία. Η Μόσχα απάντησε άμεσα στις μη αναγνωρισμένες, από τη διεθνή κοινότητα, αυτονομιστικές Αρχές, επισημαίνοντας πως θα εξετάσει προσεκτικά το αίτημα.

Αυτή η στενή λωρίδα γης μεταξύ της Μολδαβίας και της Ουκρανίας αποτελεί πεδίο διαμάχης εδώ και δεκαετίες, από την περίοδο δηλαδή που αποσχίστηκε παράνομα, μετά από έναν σύντομο πόλεμο το 1992. 

Η Ρωσία διατηρεί στην περιοχή 1.500 στρατιώτες στο πλαίσιο ειρηνευτικής αποστολής. Μετά τη (σπάνια) συνεδρίαση του Κογκρέσου Αντιπροσώπων στην Υπερδνειστερία, η Μόσχα δεσμεύεται για την προστασία των «συμπατριωτών» της. 

Η πρώτη αντίδραση της Μολδαβίας ήταν πως πρόκειται για ακόμα μία αποσταθεροποιητική κίνηση από πλευράς Ρωσίας, ωστόσο τελικώς η φιλοδυτική κυβέρνηση της χώρας επεσήμανε πως πρόκειται για «προπαγάνδα» αλλά και «υστερία».

Οι φόβοι (που δεν επιβεβαιώθηκαν)

Οι συνεδριάσεις του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων της Υπερδνειστερίας - ένα μοντέλο διακυβέρνησης που χρονολογείται στη σοβιετική ένωση - είναι σπάνιες αλλά αρκετά σημαντικές.

Άλλωστε, ένα Κογκρέσο Αντιπροσώπων «γέννησε» την Υπερδνειστερία το 1990, πυροδοτώντας έναν πόλεμο μεταξύ των αυτονομιστών, που υποστηρίζονται από τη Μόσχα, και της νεοσύστατης, τότε, Μολδαβικής Δημοκρατίας.

Καμία χώρα δεν αναγνωρίζει επίσημα την αυτοανακηρυχθείσα Δημοκρατία, όπου η Ρωσία διατηρεί μια σταθερά μειούμενη στρατιωτική παρουσία εδώ και δεκαετίες.

Πριν από τη χθεσινή συνεδρίαση, η τελευταία είχε γίνει το 2006 όταν εγκρίθηκε δημοψήφισμα με το οποίο ζητούσε την ένταξη στη Ρωσία. Όταν ανακοινώθηκε ότι συνέρχεται πάλι, Μολδαβία και Ουκρανία υπέθεσαν πως θα υπάρξει νέο σχετικό αίτημα. 

Παρότι οι φόβοι δεν επιβεβαιώθηκαν και αποφεύχθηκε η ακραία αυτή παρέμβαση, εγκρίθηκε ψήφισμα που καλεί τη Μόσχα σε βοήθεια. 

«Η Υπερδνειστερία θα αγωνιστεί επίμονα για την ταυτότητά της, τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του λαού της και δεν θα παραιτηθεί από την προστασία τους, παρά τους όποιους εκβιασμούς ή τις εξωτερικές πιέσεις» ανέφερε το ψήφισμα αυτό, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέφερε ρωσικό Μέσο Ενημέρωσης.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας τόνισε πως «η προστασία των συμφερόντων των πολιτών της Υπερδνειστερίας, των συμπατριωτών μας, αποτελεί προτεραιότητα».

Γιατί ενδιαφέρεται η Ρωσία για τη Μολδαβία;

Προ διετίας η Μόσχα είχε αποκαλύψει τα σχέδιά της για την περιοχή.

Αν η εισβολή στην Ουκρανία είχε εξελιχθεί σύμφωνα με το σχέδιο, θα είχε καταλάβει το Κίεβο μέσα σε λίγες ημέρες και την υπόλοιπη χώρα μέσα σε εβδομάδες, διασχίζοντας την ακτογραμμή της Ουκρανίας μέχρι τη νοτιοδυτική πόλη της Οδησσού, κοντά στην Υπερδνειστερία.

Ο τότε διοικητής της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας της Ρωσίας, υποστράτηγος Ρουστάμ Μινεκάεφ, δήλωσε ότι ένας στόχος της λεγόμενης «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» ήταν η δημιουργία ενός διαδρόμου, μέσω της νότιας Ουκρανίας, προς την Υπερδνειστερία, καθώς η Ρωσία επιδιώκει επανένωση με τους «συμπατριώτες της στο εξωτερικό».

Αν και η Ουκρανία σταμάτησε την πρόοδο της Μόσχας στη Χερσώνα, περίπου 350 χιλιόμετρα από την αυτοανακηρυχθείσα Δημοκρατία, αναλυτές έχουν τονίσει ότι η Ρωσία διατηρεί ζωντανό το σχέδιο της για τη Μολδαβία. 

«Το Κρεμλίνο επιδιώκει να χρησιμοποιήσει την Υπερδνειστερία ως έναν ελεγχόμενο, από τη Ρωσία, πληρεξούσιο, τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει για να εκτροχιάσει τη διαδικασία ένταξης της Μολδαβίας στην ΕΕ, μεταξύ άλλων» προειδοποίησε το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, think tank με έδρα τις ΗΠΑ, σε έκθεσή του την περασμένη εβδομάδα.

Όπως η Μόσχα θεώρησε απαράδεκτη τη στροφή της Ουκρανίας προς την ΕΕ το 2014 - και χρησιμοποίησε στρατιωτική δύναμη για να την αποτρέψει - το ίδιο θέλει να κάνει και για το Κισινάου.

Το CNN είχε αποκτήσει πρόσβαση σε έγγραφο, που συντάχθηκε από την υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας, την FSB, το οποίο περιέγραφε λεπτομερώς το σχέδιό της να αποσταθεροποιήσει τη Μολδαβία και να ανακόψει την κλίση της προς τη Δύση.
 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA