Μενού
iaponia seismos
Προειδοποίηση για τσουνάμι στην Ιαπωνία | AP Photo/Eugene Hoshiko
  • Α-
  • Α+

Η Ιαπωνία σείεται σε όλη της την επικράτεια από δεκάδες μετασεισμούς, μετά το ισχυρό χτύπημα των 7,6 ρίχτερ το πρωί της Πρωτοχρονιάς που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στην χώρα.

Ήδη υπάρχει και ο πρώτος νεκρός καθώς ένας άντρας πέθανε όταν κτίριο που έμενε στην πόλη Σίκα, όπως ανέφερε η ΕΡΤ, κατέρρευσε.

Σύμφωνα με το βρετανικό BBC, η Εθνική Αστυνομική Υπηρεσία της Ιαπωνίας αναφέρει ότι δύο άτομα στην επαρχία Ισικάουα υπέστησαν καρδιακές ανακοπές χωρίς να υπάρχει περαιτέρω πληροφορία για την κατάστασή τους.

Αρκετοί έχουν τραυματιστεί στις επαρχίες Ισικάουα, Νιιγκάτα και Φουκούι, ενώ οι πυροσβεστικές υπηρεσίες στις πόλεις Γουαζίμα και Σούζα έχουν λάβει αναφορές για ανθρώπους θαμμένους κάτω από ερείπια καθώς και για κατάρρευση κτιρίων.

Μια τεράστια φωτιά ξέσπασε στην Γουαζίμα ενώ τα πυροσβεστικά οχήματα δυσκολεύτηκαν να φτάσουν στο σημείο λόγω κατεστραμμένων δρόμων.

Χωρίς νερό και ρεύμα

Περισσότερα από 30.000 νοικοκυριά γύρω από το επίκεντρο έμειναν χωρίς ρεύμα, ανέφεραν οι τοπικές υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

Η παροχή νερού έχει διακοπεί σε ορισμένες περιοχές, ενώ η Υπηρεσία Σιδηροδρόμων της Ανατολικής Ιαπωνίας έχει σταματήσει τις εργασίες σε ορισμένες από τις υπηρεσίες της

Στο μεταξύ, μετά την εντολή των Αρχών για να μην επιστρέψουν σπίτια τους χιλιάδες κάτοικοι των παράκτιων περιοχών υπό τον φόβο θανατηφόρων κυμάτων, οι περισσότεροι έχουν ήδη βρει καταφύγια σε δημόσια κτίρια για να περάσουν την νύχτα.

Πυρηνικά εργοστάσια

Η Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας της Ιαπωνίας ανέφερε πως δεν έχουν επιβεβαιωθεί οποιαδήποτε προβλήματα σε πυρηνικούς σταθμούς κατά μήκος της Θάλασσας της Ιαπωνίας, περιλαμβανομένων πέντε ενεργών αντιδραστήρων στις μονάδες της Kansai Electric Power στο Όι και στην Τακαχάμα στη νομαρχία Φουκούι.

Η μονάδα της Hokuriku στη Σίκα της Ισικάουα, που ήταν πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, είχε διακόψει τη λειτουργία των δύο αντιδραστήρων της πριν από τον σεισμό για τακτική επιθεώρηση και δεν είχε επίπτωση από τον σεισμό, ανέφερε η υπηρεσία.

Ο ισχυρότατος σεισμός και το τσουνάμι που έπληξαν τη βορειοανατολική Ιαπωνία στις 11 Μαρτίου 2011, προκάλεσαν τον θάνατο σχεδόν 20.000 ανθρώπων και μεγάλες καταστροφές σε πόλεις και πυρηνικές τήξεις στη Φουκουσίμα.

Ένας άλλος σεισμός, γνωστός ως ο Μεγάλος Σεισμός Χανσίν, έπληξε τη δυτική Ιαπωνία το 1995, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 6.000 ανθρώπων, κυρίως στην πόλη Κόμπε.

Ο σημερινός σεισμός σημειώθηκε στη διάρκεια μιας δημόσιας αργίας όπου εκατομμύρια Ιάπωνες επισκέπτονται παραδοσιακά ναούς για τη νέα χρονιά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA