Μενού
ifaisteio iceland
Ηφαίστειο στην Ισλανδία. | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ισλανδία, καθώς για δεύτερη διαδοχική ημέρα ηφαίστειο εκτοξεύει τεράστιες ποσότητες καπνού και λάβας.

Σύμφωνα με το Reuters οι άνεμοι αναμένεται να μεταφέρουν τη ρύπανση με δηλητηριώδη αέρια μακριά από το Ρέικιαβικ.

Η έκρηξη που σημειώθηκε, η πέμπτη από τον Δεκέμβριο, ήταν η πιο ισχυρή στην περιοχή από τότε που τα ηφαιστειακά συστήματα στη χερσόνησο του Ρέικιανες ενεργοποιήθηκαν το 2021, καθώς παρέμεναν παρέμεναν αδρανή για οκτώ αιώνες, σύμφωνα με το Ισλανδικό Μετεωρολογικό Γραφείο.

Η πόλη Γκρίνταβικ, όπου μόνο λίγοι άνθρωποι επέστρεψαν αφού πολλά σπίτια καταστράφηκαν από τη λάβα τους προηγούμενους μήνες, βρίσκεται και πάλι σε κατάσταση συναγερμού ενώ είναι ακόμα σε ισχύ η εντολή εκκένωσης.

Ηφαίστειο στην Ισλανδία: Οι τελευταίες αναφορές

Το ίδιο ισχύει και για το παγκοσμίου φήμης σπα Blue Lagoon, που αποτελεί σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο.

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα μειώθηκε αργά την Τετάρτη, αλλά παρέμεινε σταθερή όλη τη νύχτα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς.

«Σήμερα αναμένονται δυτικοί άνεμοι και η ρύπανση από αέρια μπορεί στη συνέχεια να εξαπλωθεί στα ανατολικά πάνω από τη νότια Ισλανδία», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας.

Δείτε live εικόνα από το ηφαίστειο:

Οι αισθητήρες έδειξαν ότι η ποιότητα του αέρα παρέμεινε «πολύ καλή» μέσα και γύρω από την πρωτεύουσα, ενώ ένας σταθμός που ήταν πιο κοντά στην έκρηξη έδειξε ότι ήταν «ανθυγιεινός για τις ευάλωτες ομάδες».

Η λάβα την Τετάρτη κύλησε πάνω από τον κεντρικό δρόμο που κατευθύνεται προς το Γκρίνταβικ και οι εικόνες στα τοπικά μέσα ενημέρωσης την Πέμπτη έδειξαν ότι καλύπτεται εν μέρει από μια μεγάλη μάζα μαύρου βράχου.

Οι ροές λάβας έφτασαν επίσης στα αναχώματα που χτίστηκαν γύρω από το Γκρίνταβικ.

Να σημειωθεί ότι το αεροδρόμιο Keflavik, το μεγαλύτερο της Ισλανδίας, λειτουργούσε κανονικά.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA