Μενού
Εσωτερικό νοσοκομείου
Εσωτερικό νοσοκομείου | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Οι υγειονομικές αρχές της Αλάσκα επιβεβαίωσαν πρόσφατα το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα του νέου ιού που ακούει στο όνομα Alaskapox, ή αλλιώς «ευλογιά της Αλάσκα». Θύμα της ασθένειας ήταν ένας ανοσοκατεσταλμένος ηλικιωμένος άνδρας από τη χερσόνησο Κενάι, νότια του Άνκορατζ, ο οποίος κατέληξε ενώ του χορηγείτο θεραπεία για την ιογενή λοίμωξη, στα τέλη Ιανουαρίου.

Όπως πληροφορεί η New York Post, η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της περιοχής ανέφερε πώς το τελευταίο θανάσιμο κρούσμα είναι μόνο ένα εκ των επτά που έχουν εντοπιστεί μέχρι τώρα. «Οι πολίτες δεν πρέπει απαραίτητα να ανησυχούν αλλά καλό να έχουν μεγαλύτερη επίγνωση», δήλωσε η επιδημιολόγος Τζούλια Ρότζερς.

Τόνισε επίσης πως «Ελπίζουμε να καταστήσουμε τους κλινικούς ιατρούς περισσότερο ενήμερους για το τι είναι ο ιός Alaskapox, ώστε να μπορούν να αναγνωρίσουν σημεία και συμπτώματα». Αυτός ο δίκλωνος ιός DNA , ο οποίος προέρχεται από το ίδιο γένος με την ευλογιά, την ευλογιά των πιθήκων και την ευλογιά των αγελάδων, εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε έναν ενήλικα στο Fairbanks της Αλάσκα το 2015.

Καθησυχαστικές οι αρχές

Σύμφωνα με υγειονομικούς, όσοι είχαν διαγνωστεί μέχρι πρότινος με τον ιό δεν χρειάστηκαν εξειδικευμένη θεραπεία, αφού όλοι τους είχαν υγιές ανοσοποιητικό. Αντίθετα, εκτιμούν πως η ανοσοκαταστολή του ηλικιωμένου άντρα ήταν ο καθοριστικός παράγοντας στον θάνατό του από την ασθένεια.

Ο άνδρας ζούσε μόνος του στο δάσος και δεν ανέφερε κανένα πρόσφατο ταξίδι. Οι ειδικοί δήλωσαν ότι θα μπορούσε να είχε μολυνθεί με την ευλογιά της Αλάσκας από τη γάτα με την οποία ζούσε, η οποία κυνηγούσε συχνά μικρά θηλαστικά, που ενδέχεται να ήταν φορείς του ιού.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, ο ηλικιωμένος παρατήρησε ένα κόκκινο εξάνθημα στη δεξιά του μασχάλη που προκαλούσε κνησμό, και του χορηγήθηκαν αντιβιοτικά. Αλλά έξι εβδομάδες αργότερα, τα συμπτώματά του επιδεινώθηκαν, και άρχισε να βιώνει επίσης κόπωση και πόνους. Η κατάστασή του βελτιώθηκε αρχικά, μια εβδομάδα μετά από ενδοφλέβια αγωγή, αλλά πέθανε στα τέλη Ιανουαρίου αφού υπέστη νεφρική και αναπνευστική ανεπάρκεια.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA