Μενού
falaina
Φάλαινα | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ένας δισεκατομμυριούχος προσφέρει 20 εκατομμύρια δολάρια για την επιστροφή μιας φάλαινας στον ωκεανό. Πρόκειται για την Lolita, μια φάλαινα όρκα που εδώ και 53 χρόνια βρίσκεται σε έναν πάρκο ζώων στο Μαϊάμι.

Το ποσό των 20 εκατομμυρίων δίνεται από έναν ιδιοκτήτη μιας ομάδας ποδοσφαίρου όπου έχει σκοπό να μεταφέρει αεροπορικός την φάλαινα στον ωκεανό. Σύμφωνα με την New York Post η φάλαινα αρχικά θα τοποθετηθεί σε μια γυάλινη δεξαμενή στο Miami Seaquarium ώστε να μεταφερθεί με φορτηγό στο αεροδρόμιο. 

Έπειτα η φάλαινα που έχει μήκος 6μιση μέτρα θα πετάξει με το αεροπλάνο μέχρι το αεροδρόμιο του Σιάτλ όπου θα μεταφερθεί μεχρι την θάλασσα Salish που βρίσκεται κοντά στα νησιά San Kuan, όπου και θα αφεθεί ελεύθερη. Το σχέδιο απελευθέρωσης της χρειάζεται περίπου 18 με 24 μήνες και η ελπίδα είναι να ξαναβρεί τη μαμά της.  

Ο ακτιβιστής σε δήλωση του είπε «Είναι υγιής, έχω τα χρήματα, ας τη μεταφέρω» με πάνω από 500.000 δολάρια να έχουν ήδη δαπανηθεί για τα συστήματα υποστήριξης ζωής της Lolita που προετοιμάζεται για το ταξίδι. Η Lolita δεν είναι πλέον αρκετά δυνατή για να κολυμπήσει μεγάλες αποστάσεις ή να κυνηγήσει μόνη της μετά από τις εκατοντάδες παραστάσεις που έκανε για τους τουρίστες στο Seaquarium εδώ και πέντε δεκαετίες.  

Η ιστορία της Lolita

Η Lolita μεταφέρθηκε κατά μήκος της ακτής της πολιτείας της Ουάσιγκτον το 1970 όταν ήταν περίπου 4 ετών. Τότε αγοράστηκε από το Miami Seaquarium και μετακόμισε στη Νότια Φλόριντα, όπου ήταν στο πάρκο μέχρι και που αποσύρθηκε επίσημα τον περασμένο Μάρτιο λόγω προβλημάτων υγείας.

Το Miami Seaquarium αγοράστηκε από την Dolphin Company το 2021 μετά από χρόνια σκανδάλων και κατηγορίες για παραμέληση ζώων. Οι Όρκες είναι το μεγαλύτερο είδος της οικογένειας των δελφινιών. Είναι γνωστά ως ισχυρά αρπακτικά και πολύ κοινωνικά ζώα.

Οι Όρκες του Νότου περνάνε αρκετούς μήνες το καλοκαίρι και το φθινόπωρο στο Puget Sound της Πολιτείας της Ουάσιγκτον και προστέθηκαν στη λίστα απειλούμενων ειδών το 2005, άρα η προστασία της Lolita είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA