Μενού
ektelesi
Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ | AP Photos
  • Α-
  • Α+

Η Ρεπουμπλικανή κυβερνήτης στην Αλαμπάμα των Ηνωμένων Πολιτειών, η Κέι Άιβι, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη (τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας) ότι οι αρχές προχώρησαν, για πρώτη φορά παγκοσμίως, στην εκτέλεση θανατοποινίτη με εισπνοή αζώτου, μέθοδο που επικρίνει ο ΟΗΕ, καθώς εκτιμά πως πιθανόν αποτελεί «βασανιστήριο».

Ο θάνατος του Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ, που είχε καταδικαστεί οριστικά το 1996 στην εσχάτη των ποινών μετά τη δίκη του για τη δολοφονία γυναίκας κατά παραγγελία του συζύγου της, διαπιστώθηκε στη φυλακή της Άτμορ στις 20:25 (τοπική ώρα· στις 04:25 ώρα Ελλάδας), ανέφεραν αμερικανικά ΜΜΕ, επικαλούμενα ανακοίνωση Τύπου της Άιβι. Είχε γίνει αποτυχημένη προσπάθεια να εκτελεστεί με θανατηφόρο ενέσιμο διάλυμα τον Νοέμβριο του 2022.

Η εκτέλεση ξεκίνησε στις 7:56 μ.μ., σύμφωνα με το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Αλαμπάμα. Ο Σμιθ ανακηρύχθηκε νεκρός στις 8:25 μ.μ (τοπική ώρα). «Απόψε, η Αλαμπάμα έκανε την ανθρωπότητα να κάνει ένα βήμα προς τα πίσω», είπε ο Σμίθ φορώντας την ειδική μάσκα. «Φεύγω με αγάπη, ειρήνη και φως. Σας αγαπώ όλους. Σας ευχαριστώ που με στηρίξατε» συμπλήρωσε σύμφωνα με την ιστοσελίδα Alabama Reflector.

Μάρτυρες, συμπεριλαμβανομένου ενός ρεπόρτερ από το Alabama Reflector, ανέφεραν πως είδαν το Σμιθ ντυμένο με τη στολή της φυλακής αλλά καλυμμένο με λευκό σεντόνι μέχρι το στήθος του. Ο Σμιθ ήταν ξαπλωμένος στο ειδικό κρεβάτι με μια μικρή κλίση με τα χέρια τεντωμένα στο πλάι. Ήταν δεμένος σε δύο σημεία, ένα γύρω από το στομάχι του και ένα άλλο γύρω από το πάνω μέρος του θώρακα.

Αφού διαβάστηκε το ένταλμα θανάτου και ο ιερέας Τζεφ Χουντ, ο πνευματικός του Σμιθ, έκανε τις τελευταίες ιεροτελεστίες, ένα μέλος του προσωπικού έκλεισε μια οπή στη μάσκα και στη συνέχεια ξεκίνησε τη ροή αζώτου. Ο Σμιθ είχε σπασμούς για δύο λεπτά και επτά λεπτά βαριάς αναπνοής.

Ο Τζον Χαμ, επίτροπος του Τμήματος Σωφρονισμού της Πολιτείας της Αλαμπάμα, είπε ότι «φαινόταν ότι ο Σμιθ κρατούσε την αναπνοή του όσο μπορούσε. Αυτό ήταν αναμενόμενο και στις παρενέργειες που έχουμε δει ή ερευνήσει σχετικά με την υποξία του αζώτου. Τίποτα δεν ήταν ασυνήθιστο από αυτό που περιμέναμε».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA