Μενού
f-16
F-16 | eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Η Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής (NORAD) παρακολουθεί την πτήση αγνώστου ταυτότητας αερόστατου το οποίο εντοπίστηκε χθες Παρασκευή πάνω από το Κολοράντο και τη Γιούτα των ΗΠΑ.

Αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος απογειώθηκε για να αναχαιτίσει το αερόστατο πάνω από τη Γιούτα. Αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο Reuters, υπό τον όρο να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε πως διαπιστώθηκε ότι το μικρό αερόστατο πετούσε ακυβέρνητο σε ύψος περίπου 45.000 ποδών (13.700 μέτρων) και κρίθηκε πως «δεν αποτελεί απειλή» για την εθνική ασφάλεια ή την πολιτική αεροπορία.

Το περιστατικό ξύπνησε μνήμες από το κινεζικό μπαλόνι που εισήλθε στις αρχές του προηγούμενου έτους στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ και καταρρίφθηκε από μαχητικό αεροσκάφος ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας.

Το κινεζικό μπαλόνι «κατάσκοπος», είναι ένα εργαλείο που καθοδηγείται από την τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με Αμερικανό ειδικό. Για τον Ουίλιαμ Κιμ, ειδικό στα μπαλόνια παρακολούθησης στο κέντρο σκέψης Marathon Initiative της Ουάσινγκτον, αυτά τα αερόπλοια είναι ισχυρά εργαλεία παρακολούθησης που είναι δύσκολο να καταρριφθούν.

Μολονότι η όψη του κινεζικού μπαλονιού μοιάζει με εκείνη ενός συνηθισμένου μπαλονιού μετεωρολογικών μετρήσεων, μερικά στοιχεία διαφέρουν, επισημαίνει ο Κιμ. Το επιβλητικό ωφέλιμο φορτίο του, που είναι ορατό, αποτελείται από ηλεκτρονικά εργαλεία για την καθοδήγηση και την παρακολούθηση, καθώς και από ηλιακούς συλλέκτες για την τροφοδοσία του συνόλου. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό το μπαλόνι ενδέχεται να διαθέτει τεχνολογίες καθοδήγησης τις οποίες δεν διαθέτει ακόμη ο αμερικανικός στρατός. Ο ειδικός εξηγεί πως με τις προόδους της τεχνητής νοημοσύνης (IA), ένα μπαλόνι μπορεί πλέον να κατευθύνεται αλλάζοντας απλώς ύψος ώστε να φθάνει σε ένα σημείο ενδεδειγμένο για να βρει έναν άνεμο που θα το ωθήσει προς την επιθυμητή κατεύθυνση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA