Μενού
Ταξιαρχία Αζόφ
Ταξιαρχία Αζόφ | AP
  • Α-
  • Α+

«Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», φαίνεται να λένε έμμεσα οι ΗΠΑ, καθώς η Ουάσινγκτον αποφάσισε να άρει τη μακροχρόνια απαγόρευσή τους για προμήθειες όπλων και εκπαίδευση στη ναζιστικών καταβολών ταξιαρχία Αζόφ της Ουκρανίας.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε στο BBC ότι η διαδικασία ελέγχου «δεν βρήκε στοιχεία για κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» από την ταξιαρχία.

Η ταξιαρχία Αζόφ, πλέον προσαρτημένη στην Εθνική Φρουρά της Ουκρανίας, χαιρέτισε την κίνηση, λέγοντας ότι τα «ψέματα της Ρωσίας δέχθηκαν ένα καταστροφικό πλήγμα».

Καταδικάζει την εξέλιξη η Ρωσία

Αναμενόμενα, το Κρεμλίνο βρήκε επικοινωνιακό πάτημα να επικρίνει τον χειρισμό του πολέμου από πλευράς των Δυτικών συμμάχων, με το αφήγημα του Βλαντίμιρ Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία να περιλαμβάνει και την «πάταξη» του ναζισμού στο υπογάστριο της χώρας.

Ο Ρώσος Πρόεδρος έχει επανειλημμένα κάνει ισχυρισμούς για ένα «νεοναζιστικό καθεστώς» στο Κίεβο, για να δικαιολογήσει πρώτα την προσάρτηση της νότιας χερσονήσου της Κριμαίας και την υποστήριξη φιλομοσκοβικών μαχητών στα ανατολικά το 2014, αλλά και την πλήρη του εισβολή που ξεκίνησε το 2022.

Ταξιαρχία Αζόφ και «πατριωτικός» ωφελιμισμός: Έτερον εκάτερον

Βασικό πρόταγμα του Κιέβου στις παραπάνω θέσεις ήταν πως η προσάρτηση της ναζιστικής υφής ταξιαρχίας στις τάξεις των τακτικών δυνάμεων της χώρας επέδρασε σωφρονιστικά.

Αυτά βέβαια, χωρίς ουσιαστικές «εκκαθαρίσεις» προσωπικού ή προσπάθειες επανεκπαίδευσης. Χαρακτηριστικά, ο πρώτος διοικητής της ταξιαρχίας, Αντρέι Μπιλέτσκι, έχει εκφράσει ξεκάθαρα στο παρελθόν τις «πατριωτικές» του αντιλήψεις.

Το 2010, φέρεται να είχε δηλώσει πως η «Αποστολή του Ουκρανικού έθνους είναι να οδηγήσει τις λευκές φυλές του κόσμου σε μία ύστατη σταυροφορία...κατά των "Σημιτικής ηγεσίας υπανθρώπων"».

Έχει επίσης επικυρώσει τη γραφική γνώμη παραστρατιωτικής ναζιστικής οργάνωσης πως ο Εθνικιστικός Σοσιαλισμός (Nationalsolializmus, ήτοι ναζισμός), δεν είναι μία εγγενώς προβληματική ιδεολογία, λέγοντας:

«Όταν οι αρχές είναι ανίκανες και δεν μπορούν να λύσουν ζητήματα ζωτικής σημασίας για την κοινωνία, τότε "απλοί" άνθρωποι αναγκάζονται να αναλάβουν την ευθύνη», σχετικά με τη δράση των αυτόκλητων εκδικητών της ουκρανικής πολιτοφυλακής, που σουλατσάρει οπλισμένη στους δρόμους και εισβάλλει με το «έτσι θέλω» σε συνελεύσεις θεσμικών φορέων, ασκώντας «πολιτική πίεση» υπό την απειλή ημιαυτόματων.

Στα τεκταινόμενα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε στο BBC ότι η Ουάσινγκτον εφάρμοσε διαδικασία ελέγχου στην Εθνική Φρουρά της 12ης Ταξιαρχίας Ειδικών Δυνάμεων Αζόφ της Ουκρανίας και «δεν βρήκε στοιχεία για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Η ρωσική παραπληροφόρηση επιχειρεί να συγχωνεύσει τη Μονάδα Εθνοφρουράς της Ουκρανίας της 12ης Ταξιαρχίας Ειδικών Δυνάμεων Αζόφ με μια πολιτοφυλακή που σχηματίστηκε για να υπερασπιστεί την Ουκρανία από τη ρωσική εισβολή το 2014, που ονομάζεται «Τάγμα Αζόφ»», πρόσθεσε.

 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA