Μενού
Διασώστης στο Ισραήλ
Πόλεμος μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποίησε το μεσημέρι του Σαββάτου (07/10) το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ, στο απόηχο των μαζικών επιθέσεων που πραγματοποίησε με κάθε τρόπο στα νότια της χώρας η Χαμάς.

Μετά τις σχετικές ανακοινώσεις του Μπενιαμίν Νετανιάχου, πρωθυπουργού του Ισραήλ, το Συμβουλίο Ασφαλείας άναψε το «πράσινο φως» για την πραγματοποίηση χερσαίας επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας, ως απάντηση στις επιθέσεις της Χαμάς.

Η απόφαση λαμβάνεται τη στιγμή, που –μέχρι στιγμής– 300 άνθρωποι, και από τις δύο πλευρές, έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αλλεπάλληλες επιθέσεις.

Ισραήλ: Έφτασαν τους 100 οι νεκροί

Ο «φόρος του αίματος» στο Ισραήλ είναι ιδιαίτερα βαρύς, καθώς σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση από τις υγειονομικές Αρχές της χώρας, ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασσε τους 100. Μάλιστα, γίνεται λόγος πως 985 είναι οι άνθρωποι, που έχουν τραυματιστεί από τις επιθέσεις της Χαμάς.

Μεγάλες είναι οι απώλειες, εξίσου, και στην Παλαιστίνη, με το υπουργείο Υγείας της Λωρίδας της Γάζας να κάνει λόγο πως περισσότεροι από 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς της γειτονικής χώρας.

Άνδρες της Χεζμπολάχ για την Παλαιστίνη
Πανηγυρισμοί για την επίθεση της Χαμάς | Associated Press
Πανηγυρισμοί στην Παλαιστίνη
Διαδήλωση και πανηγυρισμοί στην Παλαιστίνη | Associated Press
Στρατός του Ισραήλ
Ο στρατός του Ισραήλ σε σημείο επίθεσης | Associated Press

Επιστρατεύονται έφεδροι

Ο ισραηλινός στρατός θα προχωρήσει σε επιστράτευση όσων εφεδρικών δυνάμεων χρειαστούν, ακόμη και εκατοντάδων χιλιάδων, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Τόνισε ότι Ισραηλινοί στρατιώτες και διοικητές έχουν σκοτωθεί από την επίθεση που εξαπέλυσε σήμερα το πρωί η Χαμάς.

Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή μαίνονται μάχες σε 22 τοποθεσίες κοντά στα σύνορα του Ισραήλ και της Λωρίδας της Γάζας.

Έκανε λόγο για Ισραηλινούς άμαχους πολίτες που δολοφονήθηκαν, και για στρατιώτες και πολίτες που έχουν πιαστεί αιχμάλωτοι πολέμου και όμηροι.

Ισραήλ: Συνεδριάζει ο ΟΗΕ, απειλεί η Χαμάς

Μια έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και για το Παλαιστινιακό ζήτημα θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή, μετά την κλιμάκωση συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ανακοίνωσαν σήμερα το απόγευμα τα Ηνωμένα Έθνη.

Η Βραζιλία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του ΣΑ αυτό τον μήνα είχε νωρίτερα γνωστοποιήσει ότι θα ζητήσει μια έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου.

Την ίδια ώρα, η Χαμάς, μέσω του αρχηγού της, Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε απευθυνόμενος στις αραβικές χώρες ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να τους προσφέρει καμία προστασία. Σε ομιλία του ο Χανίγια τόνισε ότι ένοπλες παλαιστινιακές παρατάξεις σκοπεύουν να επεκτείνουν την εν εξελίξει μάχη στη Γάζα στη Δυτική Οχθη και στην Ιερουσαλήμ.

«Βρισκόμαστε κοντά να πετύχουμε μια μεγάλη νίκη» δήλωσε, παράλληλα, ο Ισμαήλ Χανίγια, προσθέτοντας πως: «Φτάνει πια, ο κύκλος των εξεγέρσεων και των επαναστάσεων για τον αγώνα απελευθέρωσης της γης μας και των κρατουμένων μας (...) μέσα σε (ισραηλινές) φυλακές πρέπει να ολοκληρωθεί».

Απευθυνόμενος στις αραβικές χώρες είπε ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να τους προσφέρει καμία προστασία.

Επιβεβαιώνονται οι όμηροι

Οι «Ισραηλινές Αμυντικής Δυνάμεις» (IDF), όπως είναι γνωστός ο στρατός του Ισραήλ επιβεβαίωσε για πρώτη φορά σήμερα (07/10) πως μαχητές της Χαμάς κρατούν ομηρούς πολίτες και στρατιώτες μετά τις εκτεταμένες επιθέσεις που πραγματοποίησαν από αέρα και στεριά.

Όπως αναφέρεται, ο στρατός επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς της Χαμάς ότι οι μαχητές της απήγαγαν αριθμό –άγνωστο προς το παρόν– Ισραηλινών, αφού διείσδυσαν στον ιδιαίτερα οχυρωμένο διαχωριστικό φράχτη της χώρας και εισέβαλαν σε κοινότητες στα νότια.

Αυτό που αξίζει να διευκρινιστεί είναι ότι –μέχρι στιγμής– δεν έχει δοθεί ο ακριβής αριθμός των ομήρων, με την ισλαμιστική οργάνωση να επισημαίνει πως είναι δεκάδες οι στρατιώτες και οι πολίτες, που κρατούνται.

Μάχες μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης
Μάχες μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης | Associated Press

 

Μάχες μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης
Μάχες μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης | Associated Press

Ισραήλ: Η αντίδραση του Μπάιντεν και του ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «ενημερώθηκε» από τους συμβούλους εθνικής ασφάλειας για την «τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς» κατά του Ισραήλ και συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε σύντομη δήλωση.

Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τις επιθέσεις της Χαμάς και στηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τον εαυτό του δήλωσαν νωρίτερα τόσο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν όσο και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.

Το ΝΑΤΟ καταδικάζει «έντονα» τις σημερινές τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

«Καταδικάζουμε έντονα τις σημερινές τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του εταίρου του ΝΑΤΟ, του Ισραήλ. Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα και όλους όσους επλήγησαν. Η τρομοκρατία αποτελεί θεμελιώδη απειλή για τις ελεύθερες κοινωνίες και το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΝΑΤΟ, Ντίλαν Ουάιτ στην πλατφόρμα Χ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA