Μενού
vithlem.jpg
Η Βηθλεέμ. | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, φέτος δεν θα στολιστεί χριστουγεννιάτικο δέντρο στη Βηθλεέμ, καθώς ο τόπος όπου γεννήθηκε ο Ιησούς θα γιορτάσει διακριτικά και χωρίς πολλά φώτα εξαιτίας του πολέμου στη Γάζα.

Στη Βηθλεέμ, η οποία γειτνιάζει με την Ιερουσαλήμ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, πολλοί είναι οι κάτοικοι που έχουν επηρεαστεί έντονα από τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, που απέχει 50 χιλιόμετρα.

Τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου οι ηγέτες των εκκλησιών συναντώνται κάθε χρόνο στην Βηθλεέμ για να κηρύξουν την έναρξη του σαρανταήμερου πριν από τα Χριστούγεννα, κάτι που συγκεντρώνει συνήθως πολλούς τουρίστες.

Βηθλεέμ: Άδειοι οι δρόμοι

Φέτος όμως οι δρόμοι και οι πλατείες στην πόλη αυτή που είναι χτισμένη πάνω σε έναν λοφίσκο είναι σχεδόν άδειες. «Ποτέ δεν έχουμε δει έτσι την Βηθλεέμ, ούτε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η πόλη είναι άδεια, είναι θλιβερό», λέει στο Reuters ο πατήρ Ιμπραχήμ Φαλτάς, ένας Φραγκισκανός μοναχός, μπροστά από τον Ναό της Γέννησης. «Η σημερινή θα έπρεπε να είναι μια ημέρα χαράς», προσθέτει.

«Οι Παλαιστίνιοι πονάνε για τα πολλά παιδιά, τις γυναίκες, τους ηλικιωμένους, τους ανθρώπους που μαρτύρησαν σε αυτό τον τρελό πόλεμο», είπε εμφανώς συγκινημένος στη συνέχεια.

Με ανακοίνωση που εξέδωσαν στις 10 Νοεμβρίου οι αρχηγοί των εκκλησιών στους Αγίους Τόπους εκφράζουν συμπάθεια προς τους ανθρώπους που αγωνιούν για την «αβέβαιη τύχη των αγαπημένων τους», μια πιθανή αναφορά στις οικογένειες και τους φίλους των ομήρων που συνέλαβε η Χαμάς σύμφωνα με το Reuters.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA