Μενού
Σε λειτουργία το Iron Dome στο Ισραήλ
Σε λειτουργία το Iron Dome στο Ισραήλ | AP Photos
  • Α-
  • Α+

Περισσότερους από 200 πυραύλους εξαπέλυσε το απόγευμα της Τρίτης (1/10) το Ιράν σε βάρος του Ισραήλ, ως «απάντηση», όπως ανέφεραν οι Αρχές της Τεχεράνης, στους θανάτους του Χασάν Νασράλα και του Ισμαήλ Χανίγια.

Από τις πυραυλικές επιθέσεις –με βαλλιστικούς– του Ιράν στο Ισραήλ σκοτώθηκε, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ένας Παλαιστίνιος στη Δυτική Όχθη ενώ, από τα βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα, φάνηκε πως το αντιαεροπορικό σύστημα του Τελ Αβίβ δεν «λειτούργησε».

Η πραγματικότητα είναι διαφορετική, όπως μεταδίδει σχετικά το Newsweek, αφού το αντιαεροπορικό σύστημα του Ισραήλ είναι –έτσι– φτιαγμένο που αλληλεπιδρά και μπορεί να εξουδετερώσει τους βαλλιστικούς πυραύλους.

iron dome
Το Iron Dome του Ισραήλ εξουδετερώνει επίθεση με πυραύλους. | ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/MOHAMMED SABER

Ισραήλ: Πώς λειτουργεί το αντιαεροπορικό του σύστημα

Το πιο γνωστό αντιαεροπορικό σύστημα του Ισραήλ είναι ο λεγόμενος «Σιδηρούς Θόλος» ή αλλιώς Iron Dome, σύστημα αεράμυνας μικρού βεληνεκούς, το οποίο αναπτύχθηκε με τη βοήθεια του Υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αρχικά κατασκευάστηκε για να αντιμετωπίσει τις ρουκέτες που εκτόξευσε η Χαμάς από τη Γάζα το 2011 και χρησιμοποιεί ραντάρ για τον εντοπισμό των ρουκετών. Το σύστημα είναι σε θέση να υπολογίζει αν οι ρουκέτες θα πλήξουν κατοικημένες περιοχές ή όχι και στη συνέχεια εκτοξεύει πυραύλους για να αναχαιτίσει αν είναι πιθανό να πληγούν κατοικημένες περιοχές.

Οι μονάδες σύρονται στο πίσω μέρος φορτηγών, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να μετακινηθούν όπου οι IDF κρίνουν απαραίτητο, και η ισραηλινή κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι έχει ποσοστό επιτυχίας 90 τοις εκατό.

Το Iron Dome χρησιμοποιήθηκε συχνά κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης με τη Χαμάς τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

Δεύτερο, σε σειρά, αντιαεροπορικό σύστημα του Ισραήλ είναι η «σφεντόνα του Δαβίδ», το οποίο πρόκειται για ένα σύστημα μεσαίου βεληνεκούς που έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζει βαλλιστικούς πυραύλους από απόσταση 200 χιλιομέτρων, καθώς και αεροσκάφη, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους τύπου Κρουζ.

Η «σφεντόνα του Δαβίδ» δημιουργήθηκε το 2017, με την πρώτη επιχειρησιακή αναχαίτιση πυραύλου να παρατηρείται τον Μάιο του 2023 πάνω από το Τελ Αβίβ.

Τέλος, το «Βέλος» είναι το αμυντικό σύστημα υψηλότερου επιπέδου του Ισραήλ και αποτελείται από δύο μέρη -το Βέλος 2 και το Βέλος 3- και έχει σχεδιαστεί για την αναχαίτιση πυραύλων που πετούν εκτός της γήινης ατμόσφαιρας.

Σχεδιάστηκε με γνώμονα την ιρανική πυραυλική απειλή και χρησιμοποιήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2023, κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα, όπου αναχαίτισε έναν πύραυλο, ο οποίος εκτοξεύτηκε προς το Ισραήλ.

Μπορούν αυτά τα συστήματα να αναχαιτίσουν βαλλιστικούς

Συνεργαζόμενα σε αυτή την «πολυεπίπεδη» προσέγγιση, τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ έχουν επιτύχει και στο παρελθόν.

«Σχεδόν κάθε ένα από τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ και του Ισραήλ έχει χρησιμοποιηθεί επιχειρησιακά, με επιτυχία, τα τελευταία χρόνια» δήλωσε σχετικά αξιωματούχος στο Newsweek.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA